Raport/Bulgaria PIERDE lupta cu CORUPȚIA. Citind, vezi unde era România

Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, este în acelaşi timp şi cea mai coruptă, iar situaţia continuă să se degradeze, potrivit unui nou studiu dat publicităţii luni, informează AFP, citată de Agerpres. 

"Instituţiile publice-cheie au fost uzurpate de interese private", constată Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD), grup de reflecţie cu sediul la Sofia, în al 11-lea său raport consacrat acestui subiect. Potrivit raportului citat, această "privatizare generalizată a guvernării" de către un mic număr de interese private a devenit "sistemic" cu trecerea anilor şi afectează un număr tot mai mare de sectoare: pieţe publice, sistem fiscal, mass-media, sistem legislativ şi control asupra instituţiilor ale căror reforme sunt blocate. 

Mai mult, în timp ce o uşoară ameliorare a fost perceptibilă până în 2011, indicii de "rezistenţă la corupţie s-au deteriorat, pentru a ajunge în 2015 la niveluri comparabile cu 1999", constată grupul de reflecţie. Un cetăţean bulgar din cinci recunoaşte că a dat mită anul trecut, cel mai mare procent din 1999, primul an în care CSD a publicat un raport asupra corupţiei din această ţară. 

Grupul pledează ca Bulgaria să adopte în regim prioritar un nou mecanism de control asupra instituţiilor şi să pună în aplicare un Parchet anticorupţie independent, două măsuri cerute şi de instituţiile europene. După aderarea Bulgariei şi a României la UE, în 2007, progresele celor două ţări în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei sunt evaluate de Comisia Europeană, în cadrul unui mecanism special. Ultimul raport în materie a fost extrem de dur pentru Bulgaria. 

Ministrul de interne bulgar, Rumiana Băcivarova, a reacţionat la raportul CSD admiţând că "mediul corupţiei în ţară se dezvoltă mai repede decât capacitatea instituţiilor publice de a o contracara". La rândul său, vicepremierul Meglena Kuneva a dat asigurări că în viitorul apropiat un proiect de lege privind combaterea corupţiei pe termen lung va fi înaintat parlamentului.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

2 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

3 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

4 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

5 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta