Raportul CEDS relevă în cazul României încălcări ale drepturilor salariaților, în special tineri și femei gravide

Raportul CEDS relevă în cazul României încălcări ale drepturilor salariaților, în special tineri și femei gravide

În raportul Comitetului European pentru Drepturi Sociale (CEDS) pe anul 2015, publicat miercuri, sunt evidențiate unele încălcări ale drepturilor angajaților în România, mai ales în cazul tinerilor și femeilor gravide, și se solicită autorităților române, printre altele, garanții că familiile rome beneficiază de locuințe adecvate și că migranții nu vor fi expulzați în țările lor. Raportul cuprinde în cazul României 25 de concluzii, dintre care 11 sunt de conformitate, alte 11 de neconformitate, în timp ce pentru trei Comitetul nu a putut realiza o evaluare invocând faptul că nu a avut la dispoziție informațiile necesare.

Cele mai multe dintre concluziile de neconformitate în cazul României fac referire la articolul 7 al Cartei (dreptul copiilor și tinerilor la protecție). Astfel, evaluarea menționează că nu sunt efectiv garantate interzicerea folosirii forței de muncă a copiilor sub 15 ani și nici prevenirea condiționării angajării lor în funcție de un anumit nivel de educație.

De asemenea, CEDS consideră că lucrătorii tineri sunt discriminați la capitolul salarial. Este criticat și faptul că în România nu este stabilit clar dreptul ca timpul dedicat programelor de formare profesională să fie inclus în programul normal de lucru și să fie remunerat la fel ca acesta. Pe de altă parte, Comitetul estimează că dreptul la concediul anual plătit nu este garantat în practică.

O concluzie de neconformitate ce privește articolul 8 — dreptul angajatelor la protecția maternității — menționează negarantarea unor despăgubiri corespunzătoare în cazul concedierilor abuzive ale femeilor aflate în perioada prenatală sau în concediu de maternitate.

De asemenea, articolul 11 — dreptul la ocrotirea sănătății — sesizează screeningul insuficient în cazul femeilor gravide și al copiilor mici. O altă concluzie de neconformitate, legată de articolul 12 — dreptul la securitate socială — menționează lipsa unui nivel minim de asistență pentru cei aflați în concediu medical.

Și în ceea ce privește respectarea articolului 13 — dreptul la asistență socială și medicală — concluzia de neconformitate menționează nivelul inadecvat al asistenței sociale acordate inclusiv persoanelor vârstnice fără resurse, precum și faptul că persoanele neasigurate nu au dreptul la asistență medicală.

Într-o altă concluzie de neconformitate, ce privește articolul 16 — dreptul familiei la protecție socială, juridică și economică, CEDS consideră că dreptul la o locuință adecvată nu este garantat pentru familiile alcătuite din romi.

Concluziile de conformitate fac referire în principal la respectarea dreptului privind examinarea medicală anuală și la concediul de paternitate.

Pentru majoritatea situațiilor prevăzute în articolele pentru care CEDS a cerut autorităților române informații suplimentare, concluzia preliminară este una de conformitate. Dar în ceea ce privește dreptul la concediu de maternitate sau dreptul la o protecție adecvată împotriva pericolelor fizice și morale, în cazul angajaților copii sau tineri, CEDS a amânat emiterea unei concluzii, în așteptarea primirii informațiilor cerute.

În cazul articolului 19, ce privește dreptul migranților angajați și a familiilor acestora la protecție și asistență, până la primirea informațiilor solicitate CEDS prezumă că în România migranții se bucură de un tratament egal în timpul procedurilor legale. În schimb, invocând tot lipsa informațiilor necesare, CEDS s-a abținut de la o concluzie privind garanțiile primite de migranții ajunși în România că nu vor fi repatriați în țările lor.

Comitetul consideră că lipsa informațiilor cerute pentru anumite capitole echivalează cu o încălcare de către autoritățile române a unei obligații asumate în baza Cartei Sociale Europene. Prin urmare, a solicitat guvernului de la București să furnizeze respectivele informații pentru următorul raport.

Evaluarea ce examinează respectarea Cartei Sociale Europene în 31 de state membre ale Consiliului Europei (CoE) cuprinde în total 762 de concluzii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…