Rareș Bogdan: Am cerut Comisiei Europene măsuri reale pentru salvarea producătorilor români de cereale

Rareș Bogdan: Am cerut Comisiei Europene măsuri reale pentru salvarea producătorilor români de cereale

Într-o intervenție în plenul Parlamentului European, care dezbate prioritățile eurodeputaților pentru agenda Consiliului European, liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, a vorbit despre presiunile din partea mediului privat austriac din România și criticile aduse de presa din Austria guvernului de la Viena pentru votul împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen.

Totodată, Rareș Bogdan a subliniat oportunitatea pe care o vor avea liderii europeni de a repara răul făcut României de votul negativ al Austriei.

„Membrii Consiliului au șansa de a repara mâine mizeria făcută României prin blocarea aderării la Schengen și vor face, astfel, un serviciu cancelarului Karl Nehammer. Cancelarul Austriei riscă să piardă alegerile din țara asta pentru că valul de antipatie stârnit prin blocarea României se poate transforma în bumerang la alegerile din ianuarie. Companiile austriece prezente în România, care asigură 7% din PIB-ul Austriei, adică 32 miliarde de euro, fac deja presiune asupra Guvernului de la Viena să revină asupra votului său. Considerând votul profund nedrept, întreaga presă austriacă, Die Presse, Der Standard, Kurier, ORF, până și cea oficială, critică în cor atitudinea profund antieuropeană a cancelarului austriac. Îl acuză că-și izolează țara, că își pedepsește propriile companii, că distruge reputația Austriei. Și vă spun ceva, Herr Nehammer, nimeni nu a câștigat vreodată un război cu presa. Nimeni, niciodată”, a afirmat eurodeputatul PPE, în discursul său.

Rareș Bogdan a subliniat că Austria nu a respectat actele normative ale UE și, prin urmare, încalcă statul de drept. „Cetățenii austrieci trebuie să știe că din această cauză țara se poate alege cu fonduri europene blocate”, a adăugat acesta.

Politicianul i-a transmis cancelarului austriac Karl Nehammer că România nu va uita ceea ce s-a întâmplat.

„Și încă ceva, Herr Nehammer: piatra lui David căreia puțini îi dădeau o șansă l-a nimerit totuși pe Goliat. Atenție la ce ați pornit cu țara mea! Noi nu uităm chiar dacă iertăm”. În schimb, Rareș Bogdan i-a mulțumit vicepreședintelui Parlamentului European, austriacul Othmar Karas,  pentru „modul absolut european în care a procedat și pentru poziția pe care o are, chiar dacă contrazice propriul președinte de partid”. 

Austria și Olanda au votat joia trecută, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație. În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen, 22 dintre acestea, au votat aderarea Croației la spațiul Schengen. Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen.

În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și de către Olanda. Olanda și-a clarificat votul exprimat, explicând în minuta consemnată a reuniunii că este în favoarea aderării României la Schengen, așa cum au decis Guvernul și Parlamentul de la Haga.

Votul a fost negativ deoarece România a fost inclusă la pachet cu Bulgaria, Țările de Jos considerând că Sofia nu este pregătită să adere. De altfel, ministrul de interne austriac Gerhard Karner anunțase în ajunul reuniunii JAI că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, precizând că veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. 



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!