Rareș Bogdan: Ca lider PNL și al coaliției, niciodată nu voi fi de acord să fie încălcate libertățile individului și ale presei

Rareș Bogdan: Ca lider PNL și al coaliției, niciodată nu voi fi de acord să fie încălcate libertățile individului și ale presei

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat, vineri seara, la Digi24, că este nevoie de adoptarea unui nou cadru legislativ pentru serviciile de informații și a susținut că, în calitate de lider al PNL și al coaliției, niciodată nu va fi de acord să fie încălcate libertățile individului și ale presei, dând ca exemplu că, dacă un ofițer de informații poate să treacă la acțiuni de urmărire penală, nu e în regulă.

Rareș Bogdan a susținut că nu știe cine a scris proiectele publicate în exclusivitate de G4Media și că acestea nu au fost discutate de liderii coaliției.

„Cei care au legile acestea sunt reprezzentanții Guvernului, respectiv cele patru comisii din Parlament – comisia SRI, comisia SIE, comisia de apărare din Senat și comisia de apărare din Camera Deputaților. Au 9 din 10, pentru că în total sunt 10 legi. Singura pe care nu o au și o vor primi este cea a CSAT. (…) Ce a ieșit în spațiul public nu sunt convins că este ceea ce este în momentul de față… Sunt variante de lucru, pe care colegii noștri vor veni cu controlul parlamentar și vor veni cu inițiativa legislativă împreună cu guvernul și în parteneriat cu cei cărora li se adresează”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL.

El a susținut că, dată fiind situația regională, „România are nevoie de reglementări extrem de precise, extrem de clare” privind serviciile de informații

„Niciodată ca lider al PNL și al coaliției nu voi fi de acord să fie încălcate libertăți ale individului, ale presei sau libertăți ale omului câștigate cu greu în această țară. Eu nu cred că reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului, ai coaliției vor veni cu derapaje”, a susținut Rareș Bogdan.

Întrebat dacă, în opinia sa, sunt derapaje în proiectele legilor securității, Rareș Bogdan a afirmat: „Nu vreau să comentez decât pe variantele oficiale. Eu sunt absolut convins că discuțiile vor exista în coaliție. Nu știu dacă e varianta finală, intermediară, dacă nu e un balon aruncat presei ca să vadă reacția societății civile”.

Prim-vicepreședintele a spus că așteaptă varianta finală care va fi trimisă coaliției.

Totuși, rareș Bogdan a menționat unele derapaje.

„Dacă vedem că un ofițer de informații poate să treacă la acțiuni de urmărire penală, nu e în regulă. Dacă se creează câmpuri tactice, iarăși e o situație… dar să nu facem procese de intenție”, a spus el.

Întrebat cine a scris proiectele, Rareș Bogdan a afirmat: „Nu știu cine le-a scris. Există specialiști sufiecienți în Guvern. Sunt convins că au colaborat cu reprezentanți ai mediului academic, cu reprezentanți ai serviciilor”.

„Îi cunosc pe toți șefii serviciilor de informații din România. (…) Sunt oameni care cred în democrație”, a mai susținut Bogdan.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”