Rareș Bogdan, singurul eurodeputat român numit membru al Comisiei speciale privind ingerințele externe și combaterea dezinformării

Rareș Bogdan, singurul eurodeputat român numit membru al Comisiei speciale privind ingerințele externe și combaterea dezinformării

Rareș Bogdan, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a fost numit membru în Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea

Decizia a fost luată vineri de Parlamentul European și anunțată într-un  comunicat . Rareș Bogdan va fi singurul eurodeputat român care va face parte din această comisie specială. De asemenea, Parlamentul European a mai decis și componența celorlalte comisii speciale înființate privind inteligența artificială, combaterea cancerului, chestiuni fiscale și transportul animalelor, relatează  Calea Europeană.ro .

Membrii acestor comisii sunt aleși de grupurile politice, care comunică selecția lor președintelui Parlamentului. Fiecărui grup politic i se alocă un număr de locuri în proporție cu numărul de eurodeputați pe care îi reprezintă în Parlamentul European

Președinții și vicepreședinții fiecărei comisii vor fi hotărâți la ședințele constitutive din septembrie.

Parlamentul European a decis la 18 iunie înființarea a trei comisii speciale pentru o perioadă de 12 luni privind lupta împotriva cancerului, combaterea dezinformării și referitor la inteligența artificială.  Comisia specială privind interferența externă în procesele democratice din UE, inclusiv dezinformarea, a fost aprobată de eurodeputați cu 548 de voturi pentru, 83 împotrivă și 56 de abțineri.

Această comisie specială va fi însărcinată cu analizarea cercetărilor și investigațiilor care au arătat că regulile electorale crucial au fost au fost încălcate sau ocolite. 

De asemenea, va trebui să identifice domeniile posibile care ar necesita acțiuni legislative și non-legislative în legătură cu platformele de socializare, să sugereze acțiuni coordonate la nivelul UE pentru combaterea amenințărilor hibride și să contracareze campaniile de informare și comunicarea strategică a țărilor terțe maligne care aduc prejudicii Uniunii Europene.

Înființarea acestei comisii speciale apare într-un context dinamic în care criza COVID-19 a accelerat acțiunile de dezinformare și de discreditare a Uniunii Europene dinspre țările terțe, reliefând totodată și o coordonare a strategiilor de propagandă promovate de Rusia și China.

Recent,  Comisia Europeană a emis o comunicare oficială care conține o nouă cale de urmat pentru combaterea dezinformării . Acțiunile propuse se bazează pe înțelegere, comunicare, cooperare, transparență și asigurarea libertății de exprimare și a unei dezbateri democratice pluraliste, fiind pentru prima dată când Comisia Europeană a nominalizat China, alături de Rusia, ca sursă de dezinformare.

În timpul crizei, UE și-a intensificat activitatea de informare a cetățenilor cu privire la riscuri și de consolidare a cooperării cu alți actori internaționali pentru combaterea dezinformării. Comisia a demontat  miturile legate de coronavirus , pe site-uri web care au înregistrat peste 7 milioane de vizualizări. Serviciul European de Acțiune Externă, împreună cu Comisia, a consolidat comunicarea strategică și diplomația publică în țările terțe, inclusiv în vecinătatea UE.

Actorii străini și anumite țări terțe, în special Rusia și China, au desfășurat operațiuni de influență și campanii de dezinformare cu țintă precisă în UE, în vecinătatea sa și la nivel mondial.

De exemplu, grupul operativ East Stratcom al SEAE a detectat și a denunțat peste 550 de discursuri de dezinformare din surse pro-Kremlin pe  site-ul web EUvsDisinfo .

De asemenea, tentativele de dezinformare dinspre Rusia și China au creat și  contextul unei dezbateri între eurodeputații Comisiei pentru afaceri externe și Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell , mai ales în urma informațiilor apărute în spațiul public și conform cărora UE ar fi cedat presiunilor Chinei pentru a modifica nuanțele grave la adresa Beijingului din cadrul unui raport privind dezinformarea, fapt negat de șeful diplomației europene.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa