Răspunsul imun al celulelor T la COVID-19 oferă protecţie şi împotriva noilor variante de coronavirus (studiu)

Răspunsul imun al celulelor T la COVID-19 oferă protecţie şi împotriva noilor variante de coronavirus (studiu)

O componentă esenţială a sistemului imunitar, aşa-numitele celule T, care răspund prin combaterea infecţiei în versiunea iniţială a noului coronavirus par să protejeze, de asemenea, împotriva a trei dintre cele mai îngrijorătoare variante ale virusului, conform unui studiu de laborator efectuat în Statele Unite, ale cărui constatări au fost publicate săptămâna aceasta, relatează Reuters.

Mai multe studii recente au demonstrat că anumite variante ale noului coronavirus pot submina protecţia oferită de anticorpi şi vaccinuri.

Însă, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli infecţioase (NIAID) din Statele Unite, pe lângă anticorpi - care împiedică virusul să atace celulele umane - celulele T par să joace un important rol suplimentar de protecţie.

''Datele noastre, precum şi rezultatele de la alte grupuri, demonstrează că răspunsul celulelor T la COVID-19 în cazul persoanelor infectate cu variantele virale iniţiale pare să recunoască pe deplin noi variante importante identificate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia'', a declarat conducătorul studiului, Andrew Redd, de la NIAID şi Universitatea de Medicină Johns Hopkins.

Cercetătorii au analizat probe de sânge recoltate de la 30 de persoane care s-au recuperat după COVID-19 înainte de apariţia noilor variante mai contagioase.

Specialiştii au identificat în aceste probe o formă specifică de celulă T care era activă împotriva virusului şi au analizat reacţia acestor celule T faţă de variantele îngrijorătoare din Africa de Sud, Marea Britanie şi Brazilia.

Cercetătorii au constatat că răspunsul celulelor T a rămas în mare parte intact, dovedindu-se astfel capabile să recunoască toate mutaţiile din variantele studiate.

Aceste constatări se adaugă celor rezultate în urma unui studiu anterior care a sugerat, de asemenea, că răspunsul protector oferit de celulele T pare să rămână intact împotriva variantelor.

Cercetătorii NIAID au menţionat că sunt necesare studii mai ample pentru confirmarea acestor concluzii.

Redd a precizat că este necesară monitorizarea continuă pentru variante care scapă atât protecţiei oferite de anticorpi, cât şi a celulelor T.

Studiul a fost evaluat de alţi oameni de ştiinţă şi acceptat pentru publicare în Open Forum Infectious Diseases. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina