Răspunsul SUA la atacul bazei americane din Iordania a început

Răspunsul SUA la atacul bazei americane din Iordania a început

Cartierul general al grupărilor armate irakiene susținute de Iran a fost atacat, a informat postul de televiziune Al Hadath. Statele Unite au început să efectueze lovituri aeriene pe teritoriul irakian.

UPDATE Irakul afirmă că atacurile americane vor avea consecințe grave pentru regiune

Atacurile forțelor aeriene americane asupra zonelor de graniță irakiene vor avea consecințe grave pentru regiune - consideră armata irakiană.

image
UPDATE Biden a spus că, la ordinul său, au fost efectuate lovituri asupra țintelor din Irak și Siria. Președintele SUA a subliniat, de asemenea, că Washingtonul nu caută un conflict în Orientul Mijlociu.

Statele Unite au bombardat ținte în Irak și Siria asociate cu Corpul Gărzii Revoluționare Islamice Iraniene (IRGC, unități de elită ale forțelor armate), se precizează într-o declarație scrisă a președintelui american Joe Biden, publicată vineri.

Astăzi [2 februarie] în această după-amiază, Forțele Armate ale Statelor Unite, la ordinul meu, au efectuat lovituri asupra țintelor din Siria și Irak pe care IRGC și grupul său armat asociat le folosesc pentru a ataca forțele americane”, se arată în document.

Loviturile au fost ca răspuns la un atac asupra forțelor americane din Iordania, a spus Biden. "Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua la momentul și în locurile pe care le alegem", a menționat liderul american.

În același timp, președintele american susține că țara sa nu caută conflicte în regiunea Orientului Mijlociu sau oriunde altundeva de pe planetă.

"Statele Unite nu caută conflicte în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva în lume. Dar să știe oricine care intenționează să ne facă rău că, dacă faceți rău unui american, vom răspunde", se arată în comunicat.

UPDATE Avioanele forțelor aeriene americane au efectuat a patra serie de atacuri asupra pozițiilor formațiunilor pro-iraniene staționate în estul Siriei, a relatat postul de televiziune din Qatar Al Jazeera . Potrivit acestuia, țintele grupurilor paramilitare din regiunea deșertică Al Mayadin și la est de orașul Bukemal, lângă granița cu Irakul, au fost din nou bombardate.

Anterior s-a raportat că Statele Unite au efectuat trei valuri de atacuri asupra pozițiilor formațiunilor pro-iraniene situate în provincia de est Deir ez-Zor din Siria. Conform ultimelor date, cel puțin 10 persoane au fost ucise și aproximativ 20 au fost rănite în urma atacurilor americane.

Au fost bombardate și unități ale detașamentelor pro-iraniene din Irak, lângă orașul de graniță Al-Qaim.

ȘTIRE INIȚIALĂ Potrivit canalului TV Al Hadath , țintele erau constituite de sediul grupurilor armate irakiene susținute de Iran din zona Al-Sikaq, lângă satul Al-Qaim din vestul Irakului, lângă granița cu Siria. Potrivit postului de televiziune Al Hadath , 11 poziții ale detașamentelor pro-iraniene situate în apropierea graniței cu Irakul au fost supuse unor bombardamente masive.

Anterior, canalul de televiziune Al Arabiya a relatat că avioane necunoscute au atacat mai multe ținte în provincia Deir ez-Zor, situată în estul Siriei. Potrivit acestuia, bombardamentele au fost efectuate în regiunea Mayadin. Postul de televiziune indică faptul că atacul a fost efectuat probabil de avioane americane.

Țintele atacurilor din apropierea graniței siriano-irakiene au fost instalații militare situate în principal în apropierea orașului Bukamal din provincia de est Deir ez-Zor.

S-a raportat anterior că Forțele Aeriene ale SUA au efectuat lovituri aeriene în regiunea Mayadin din aceeași provincie. Locațiile grupurilor paramilitare pro-iraniene au devenit, de asemenea, ținte în această regiune. Potrivit ultimelor date, cel puțin 10 persoane au fost ucise în urma atacurilor din Al-Mayadeen.

Canalul de televiziune ABC , care a fost primul care a raportat începutul atacurilor americane asupra Siriei, ca răspuns la un atac asupra instalației lor militare din Iordania, a corectat informația, indicând că bombardamentul nu a fost efectuat de forțele americane.

La jumătate de oră după ce informația a fost publicată, pe site-ul ABC a apărut un mesaj că „prima serie de lovituri asupra Siriei nu a venit din Statele Unite”. Textul precizează că „sunt așteptate în continuare bombardamente ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite”.

În același timp, alte mass-media occidentale, inclusiv Associated Press, CNN, NBC și Newsmax, au raportat că armata americană bombardează deja Irakul și Siria.

La rândul său, postul de televiziune din Qatar Al Jazeera a raportat că periferia orașului Bukemal din provincia de est Deir ez-Zor, la granița cu Irakul, a fost bombardată. Între timp, postul de televiziune Al Arabiya a raportat explozii în apropierea punctului de control Al-Qaim de la granița cu Siria și Irak.

Autoritățile americane au declarat anterior că trupele americane din Iordania au fost atacate de Rezistența Islamică Irakiană. Potrivit Pentagonului, în urma acestei lovituri, 3 militari americani au fost uciți și peste 40 au fost răniți. Statele Unite acuză și Iranul pentru cele întâmplate. Președintele american Joe Biden a confirmat mai devreme că a luat deja o decizie cu privire la modul exact în care va răspunde Washingtonul la atacul de la granița dintre Iordania și Siria.

De la începutul escaladării conflictului din Fâșia Gaza, atacurile asupra bazelor militare americane din Irak și Siria cu rachete și drone au devenit mai frecvente. Milițiile șiite au avertizat că vor spori operațiunile militare în aceste țări arabe, deoarece SUA continuă să ofere asistență militară Israelului.

SUA confirmă atacurile împotriva grupărilor pro-iraniene din Irak și Siria

Forțele americane au lovit peste 85 de ținte în atacuri aeriene în Irak și Siria, care au fost efectuate ca răspuns la un atac asupra trupelor americane în Iordania, a raportat Comandamentul Central al SUA.

La ora 16:00 [23:00 ora Bucureștiului, pe 2 februarie], forțele Comandamentului Central au lansat lovituri aeriene în Irak și Siria, îndreptate împotriva forțelor speciale Al-Quds aparținând IRGC (Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, unități de elită ale forțele armate iraniene) "și grupurile asociate. Forțele armate americane au lovit peste 85 de ținte", se arată în comunicat.

La operațiune au participat „multe aeronave”, inclusiv bombardiere cu rază lungă de acțiune. Printre obiectele care au fost bombardate s-au numărat posturi de comandă și control, centre de informații și depozite cu drone.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat