Rata anuală a inflaţiei IPC, anticipată să avanseze până în luna iunie; ar urma să atingă un maximum de 14,2%

Rata anuală a inflaţiei IPC, anticipată să avanseze până în luna iunie; ar urma să atingă un maximum de 14,2%

Rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată să avanseze până în luna iunie, când ar urma să atingă un maximum de 14,2%, potrivit Raportului asupra inflaţiei din luna mai.

"Pe termen scurt, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată să avanseze până în luna iunie, când ar urma să atingă un maximum de 14,2%. Evoluţia va avea loc pe fondul presiunilor din partea costurilor de producţie (cu energia, materiile prime, transportul), exacerbate recent de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a ocazionat o transmisie relativ accelerată a acestora asupra preţurilor de vânzare ale bunurilor şi tarifelor serviciilor din coşul indicelui CORE2 ajustat. De asemenea, dinamica IPC va reflecta şi majorarea preţurilor la energia electrică şi gazele naturale în luna aprilie 2022, în condiţiile expirării măsurilor anterioare de compensare şi plafonare şi ale trecerii la noua schemă, care presupune condiţii de eligibilitate mai stricte. Totuşi, intensitatea acestor presiuni este apreciată a se diminua pe termen mediu, pe măsura disipării presupuse a efectelor asociate războiului", se spune în Raport.

În absenţa altor informaţii, BNR menţionează că proiecţia macroeconomică include ipoteza revenirii preţurilor energiei electrice şi ale gazelor
naturale la niveluri contractuale actualizate (determinate pe baza mecanismelor pieţei liberalizate) în luna aprilie 2023, ceea ce va implica majorări însemnate la acest orizont.

Ulterior se anticipează însă atenuări ale acestor preţuri, cu ocazia actualizărilor periodice ale ofertelor operatorilor, care vor reflecta evoluţiile din pieţele en-gros de energie, sub ipoteza unei relative detensionări treptate a acestora pe termen mediu. Ca urmare, dinamica anuală a IPC va decelera gradual începând din trimestrul III, traiectoria descendentă urmând a fi doar temporar întreruptă în trimestrul II 2023, la ieşirea din vigoare a măsurilor de plafonare existente în legislaţie. Şi în cazul inflaţiei de bază se preconizează disiparea graduală a impactului nefavorabil al majorărilor
recente ale costurilor de producţie, conducând la reducerea ratei anuale a inflaţiei acestei componente în a doua parte a intervalului de prognoză. Astfel, rata anuală a inflaţiei IPC este prognozată la nivelul de 12,5% la finele anului curent, la 6,7% în decembrie 2023 şi la 6,2% la orizontul proiecţiei, respectiv trimestrul I 2024.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă pentru prezentarea Raportului asupra inflaţiei, că în acest an ne-am putea aştepta la o inflaţie care să nu treacă de 15%. AGERPRES


populare
astăzi

1 Schimb acid de replici între Florin Roman și Ilie Bolojan: „Casa noastră are două etaje. La etaj stau șefii, la parter amărâții” / „Am fost la toate con…

2 Ce aveți, bă, tâmpiților, cu Radu Banciu?

3 Șoc pe scena politică! / Cinci parlamentari AUR și-au dat în judecată partidul pentru că nu le-a returnat 9,13 milioane de lei, împrumuturi pentru finan…

4 Ce spun colegii taximetristului care a rămas fără atestat după ce l-a refuzat pe Dacian Cioloş. „Așa e regulamentul”

5 Constantin Toma, dezlănțuit la adresa lui Grindeanu: „Conducere nu mai reprezintă PSD. Suntem deja cu bolovanul de gât”