Război în Ucraina. Peste un milion de gospodării au rămas fără curent din cauza atacurilor rusești de sâmbătă

Război în Ucraina. Peste un milion de gospodării au rămas fără curent din cauza atacurilor rusești de sâmbătă

Peste un milion de gospodării ucrainene au rămas fără curent după atacurile rusești, a anunțat Kirilo Timoșenko, șeful-adunct al administrației presidențiale de la Kiev, după ce ce forțele ruse au continuat să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei.

Fum negru se ridică de la centrala termoelectrică Slovianska | 13 octombrie 2022 | Foto AFP

Instalațiile energetice din toată Ucraina au fost lovite de un nou val de atacuri rusești pe 22 octombrie, în timp ce apărarea antiaeriană de la Kiev a doborât mai multe rachete inamice deasupra capitalei ucrainene.

Autoritățile locale au spus că mai multe centrale electrice au fost lovite la Odesa, Kriovohrad și Luțk, în timp ce din alte regiuni au fost raportat probleme cu electricitatea.

„Un alt atac cu rachete din partea teroriștilor care luptă contra infrastructurii civile și a oamenilor“, a scris pe rețeaua Telegram, șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak.

Primarul Vitali Kliciko a spus că apărarea antiaeriană a doborât mai multe rechete care zburau spre capitală, în timp ce șeful poliției locale Andrii Niebîtov a postat o fotografie cu o coloană de fum ridicându-se dintr-o pădure unde a spus că au căzut resturile unei rachete.

Comandamentul forţelor aeriene a declarat anterior că 33 de rachete au fost trase în Ucraina sâmbătă dimineaţă, adăugând că 18 dintre ele au fost doborâte.

Guvernatorii i-au sfătuit pe locuitori să se aprovizioneze cu apă în caz de întrerupere a aprovizionării.

O parte din Kiev a suferit întreruperi de curent până la începutul serii. Într-o zonă centrală a capitalei, magazinele au fost închise şi semafoarele stinse, lăsând şoferii să se descurce singuri în intersecţiile aglomerate.

Martorii Reuters din oraşul Mikolaev, din sudul ţării, au raportat o întrerupere de curent care a durat câteva ore, care a perturbat semnalele telefoanelor mobile pe unele reţele.

În oraşul Nikopol, din sud-estul ţării, care este bombardat în mod regulat din poziţiile ruseşti aflate peste râul Nipru, autorităţile locale au avertizat că sirenele de raid aerian vor fi oprite ca urmare a întreruperilor de curent şi că, în schimb, vehiculele de urgenţă care circulă prin oraş vor avertiza că vor avea loc atacuri aeriene.

Operatorul de reţea de stat Ukrenergo a declarat că atacurile au vizat infrastructura din vestul Ucrainei, dar că restricţii de alimentare cu energie electrică sunt puse în aplicare în 10 regiuni din ţară, inclusiv în capitală, Kiev.

”Amploarea pagubelor este comparabilă sau poate depăşi consecinţele atacurilor din 10-12 octombrie”, a scris Ukrenergo pe aplicaţia Telegram, referindu-se la primul val de atacuri asupra sistemului energetic de săptămâna trecută.

Între timp, şeful adjunct al administraţiei oraşului Kiev, Petro Panteleev, a avertizat că atacurile ruseşti ar putea lăsa capitala Ucrainei fără energie electrică şi căldură pentru ”câteva zile sau săptămâni”.

”Această posibilitate există... trebuie să înţelegem şi să ne amintim acest lucru”, a declarat el pentru publicaţia ucraineană Ekonomicna Pravda.

Premierul Denis Șmîhal a spus la o ședință de guvern că între 10 -20 octombrie atacurile rusești au avariat 400 de facilități în 16 regiuni ucrainene, între care câteva zeci erau instalații energetice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…