Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Cum se pregătesc cele două tabere pentru iarnă

Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Cum se pregătesc cele două tabere pentru iarnă

Țările occidentale accelerează transporturile de îmbrăcăminte de iarnă, echipamente, muniție de artilerie și sisteme de apărare împotriva dronelor către Kiev, în timp ce forțele ucrainene și ruse se pregătesc pentru o perioadă lungă de bătălii în mijlocul noroiului și gheții, scrie politico.com.

Tanchist ucrainean la bordul unui tanc, în timpul iernii Foto Shutterstock

Ambele părți s-au luptat pentru a câștiga avantaj înainte de apariția înghețului, dar Ucraina s-a mișcat mai repede și cu disciplină încă din vară, executând campanii rapide prin care au recucerit mii de kilometri de teritoriu, avansând acum spre orașul strategic din sud, Herson. Este o zonă în care vor avea loc lupte brutale, deoarece obuzele de artilerie și temperaturile înghețate devin cei mai de temut dușmani de ambele părți ale liniei frontului.

„Cred că am văzut o schimbare reală în ultimele trei luni”, a declarat un oficial occidental reporterilor în marja summit-ului NATO de la Bruxelles săptămâna trecută. „Ucrainenii sunt pe picioarele lor și cu siguranță se simt pregătiți pentru campania de iarnă. Pachetele de donații care vor merge în Ucraina sunt foarte concentrate pe iarnă”.

Cum să sprijine Ucraina în timpul iernii lungi a fost subiectul principal de discuție la summmitul, care a reunit miniștrii apărării și lideri militari din 50 de țări pentru a discuta următorii pași în efortul de război. Marți, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a zburat la Washington, într-o vizită neanunțată, de o zi, pentru a se întâlni cu secretarul Apărării Lloyd Austin și cu personalul Casei Albe, iar un oficial înalt al apărării din Marea Britanie a spus că războiul de iarnă a fost pe ordinea de zi.

Mulți oficiali NATO văd războiul intrând într-o fază mai lentă, dar nu mai puțin sângeroasă, pe măsură ce ambele părți lansează atacuri cu artilerie, rachete și drone.

Luptele de iarnă pot fi excepțional de dificile, dar terenul înghețat și gerul poate afecta și voința trupelor - în special a unei armate de ocupație - a declarat reporterilor un alt oficial NATO de la Bruxelles. „Dacă lupți în acele condiții, dacă tancul tău se blochează mereu, dacă ești constant înfrigurat și ud, acest lucru afectează ceea ce am numi componenta morală a unei armate”, a declarat oficialul.

Țările aliate au început să trimită echipament de iarnă Kievului

Trupele ucrainene se vor lupta în aceleași condiții, dar au motivația de a lupta pentru propriile case. Mai multe țări NATO au început deja să trimită echipamente de iarnă în Ucraina. Luna aceasta, Canada a anunțat donații de îmbrăcăminte de iarnă în valoare de 15 milioane de dolari, inclusiv 500.000 de geci parka, pantaloni, cizme și mănuși scoase din stocurile militare sau achiziționate de la companii canadiene.

„Cred că toată lumea se așteaptă că iarna va avea un impact asupra nivelului de activitate”, a declarat șeful Statului Major al Armatei Marii Britanii, Sir Tony Radakin. „Dar cred că trebuie să fim precauți, deoarece acesta nu este un război de manevră măreț. Multe dintre înfruntări sunt bătălii de artilerie și căutare de oportunități pe care apoi construiești.”

Noroiul și pământul înghețat vor constrânge ambele părți, a spus el, adăugând că luptele nu se vor duce prin formațiuni masive care manevrează rapid, ci vor fi bătălii dure, casă cu casă, folosind artilerie și drone în încercarea de a împinge linia frontului înainte sau de a menține terenul.

Aliații spun că sunt pregătiți să ajute Kievul să suporte următoarele luni de vreme înghețată și progres lent. Iar oficialii occidentali de vârf spun că Ucraina va continua să avanseze.

„Mă aştept ca Ucraina să continue să facă tot ce poate pe tot parcursul iernii pentru a-şi recâştiga teritoriul şi a fi eficientă pe câmpul de luptă”, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin, la Bruxelles. „Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că au ceea ce este necesar pentru a fi eficienți.”

De asemenea, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, în următoarele săptămâni și luni, „sarcina noastră este să le dăm posibilitatea să desfășoare operațiuni semnificative pe tot parcursul iernii și să continuăm să le furnizăm totul, de la combustibil, îmbrăcăminte de iarnă, corturi până la arme și sisteme avansate.“

Rusia continuă să se confrunte cu provocări logistice și de susținere „semnificative”

În schimb, forțele ruse continuă să se retragă și chiar au început miercuri să evacueze până la 60.000 de civili pe malul estic al râului Nipru din Herson, o mișcare care ar putea face parte dintr-o retragere militară rusă mai mare din orașul cheie și din regiunea înconjurătoare. Vladimir Putin a declarat, de asemenea, legea marțială în cele patru regiuni ucrainene pe care a pretins recent că le-a anexat, o mișcare care ar putea permite recrutarea forțată din zonele pe care Rusia încă le controlează.

Retragerea Rusiei vine în timp ce dronele iraniene lovesc ținte și infrastructură civilă, o campanie de teroare civilă care a deteriorat deja peste 30% din capacitățile de generare a energiei ale Ucrainei, potrivit Kievului.

Noua campanie rusă este în concordanță cu tactica Moscovei de a teroriza populația civilă, în timp ce trupele sale continuă să sufere înfrângeri pe câmpul de luptă și este orchestrată de noul comandant numit de Putin, generalul Serghei Surovikin, a cărui poreclă de „General Armaghedon” a fost câștigată în campania aeriană brutală, axată pe civili, din Siria.

Generalul a avut o apariție rară la televiziunea rusă, marți seară, în care a recunoscut că poziția Rusiei în jurul Hersonului este „foarte dificilă”.

În timp ce Occidentul pare să fie concentrat, Rusia continuă să se confrunte cu provocări logistice și de susținere „semnificative”, iar acestea vor deveni din ce în ce mai grele pe măsură ce va veni iarna, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder.

„Timpul este cu siguranță esențial atunci când vine vorba de valorificarea acestui lucru din punct de vedere operațional”, a spus el reporterilor. Dar Ryder a recunoscut că lunile de iarnă vor fi dificile și pentru partea ucraineană.

Când te uiți la lucruri precum ploaie, zăpadă, noroi, impactul pe care îl are asupra terenului, cu siguranță va adăuga un alt nivel de complexitate unui câmp de luptă deja foarte dinamic,” a spus generalul.

Aceste probleme ar putea fi suportate mai greu de trupele rusești, adesea slab echipate, care sunt forțate să se bazeze pe liniile de aprovizionare pe care ucrainenii intenționează să le perturbe sau să le taie și care vor trebui să se îngroape în tranșee și fortificații săpate în grabă în mijlocul unei populații ostile.

Apelarea haotică la 300.000 de rezerviști ruși, care au inundat rețelele de socializare cu videoclipuri cu recruți dormind pe câmpuri noroioase și încălzindu-se la focuri improvizate, oferă o privire asupra cât de prost echipate sunt multe unități rusești și la ce provocări s-ar putea aștepta.

Obținerea de îmbrăcăminte de iarnă adecvată pentru trupele din prima linie va fi o provocare masivă pentru Moscova, care s-a străduit din greu să mențină aprovizionarea soldaților de la începutul războiului.

Pe măsură ce din Herson se evacuează, iar militarii ruși abia antrenați și slab echipați încep să vină în Ucraina, războiul va lua o nouă formă. „Aș spune că ucrainenii sunt mai bine pregătiți pentru asta și cu siguranță au motivația să facă față”, a spus oficialul occidental.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...