Reacția lui Biden, după ce Beijingul a propus un plan de pace pentru războul din Ucraina

Reacția lui Biden, după ce Beijingul a propus un plan de pace pentru războul din Ucraina

Președintele SUA Joe Biden a declarat pentru presa americană că nu poate concepe un scenariu în care Beijingul să medieze pacea din Ucraina.

Joe Biden a promis să sprijine Ucraina „cât timp e nevoie” FOTO Profimedia

Putin îl aplaudă, deci cum ar putea fi bun?” a afirmat vineri Biden pentru ABC News, când a fost întrebat despre planul de pace propus de Beijing.

„Ideea că China ar urma să negocieze încheierea unui război total nedrept pentru Ucraina pur și simplu nu este una rațională”, a subliniat președintele american.

Totdată, Biden a exclus trimiterea de avioane de luptă F16 în Ucraina cel puțin „pentru moment”

Trimitem ceea ce militarii noștri experimentați cred că are nevoie acum. Are nevoie de tancuri, are nevoie de artilerie, are nevoie de apărare aeriană, inclusiv de încă un HIMARS [sistem de rachete]”, a declarat Biden.

Vineri, Volodimir Zelenski a indicat că este dispus să ia în considerare unele aspecte ale propunerii chineze, spunând că intenționează să se întâlnească cu președintele Xi Jinping și adăugând că întrevederea ar fi „utilă” pentru Ucraina și China, dar și pentru securitatea globală. „Din câte știu, China respectă integritatea istorică. Haideți să lucrăm cu China în această problemă. De ce nu?"

Președintele ucrainean a declarat că „ dorește să creadă” că Beijingul este interesat de o „pace echitabilă”, dar că asta ar însemna în primul rând să nu „furnizeze arme Rusiei”.

„Fac tot ce pot pentru a împiedica acest lucru. Aceasta este prioritatea numărul unu".

Propunerea Chinei nu este un plan de pace propriu-zis, ci conține 12 principii de acţiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc. Planul nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina, unul dintre punctele ce se regăsesc în propriul plan de pace de 10 puncte al Kievului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…