Reacția publicației Novaia Gazeta după revocarea licenței: A fost „ucis” un ziar înființat, printre alții, de Mihail Gorbaciov

Reacția publicației Novaia Gazeta după revocarea licenței: A fost „ucis” un ziar înființat, printre alții, de Mihail Gorbaciov

Novaia Gazeta, publicație înființată, printre alții, de ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov, a fost „ucisă” de autoritățile ruse, a reacționat conducerea ei în urma revocării licenței.

Redacția Novaia Gazeta FOTO Arhivă

„Astăzi (luni n. red.) au ucis ziarul. Le-au furat 30 de ani din viaţă lucrătorilor săi. Au privat cititorii de dreptul de a primi informaţie”, transmite Novaia Gazeta într-un comunicat.

Totodată, publicaţia a acuzat autoritatea de reglementare a comunicaţiilor în Rusia, Roskomnadzor, că i-a ucis din nou pe cei şase jurnalişti şi colaboratori ai Novaia Gazeta asasinaţi începând din 1993, pritre care figurează Anna Politkovskaia şi Natalia Estemirova.

„Tribunalul Basmanni din Moscova a decis: Novaia Gazeta trebuie lichidată”, denunţă publicaţia, care aminteşte că a fost înfiinţată de doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, și anume Mihail Gorbaciov şi actualul redactor-şef, Dmitri Muratov.

Potrivit Roskomnadzor, licența publicației a fost revocată din cauza faptului că nu a primit „statutul redacţiei” în perioada de timp stabilită de lege. De cealaltă parte, Dmitri Muratov dă asigurări că Novaia Gazeta a prezentat documentele acum mulţi ani, motiv pentru care va face recurs.

„Novaia Gazeta nu are nevoie de hârtii. A fost, este şi va fi”, se încheie comunicatul de presă al publicaţiei.Novaia Gazeta, care s-a lansat pe 1 aprilie 1993 cu un tiraj de 1.000 de exemplare, a fost obligată la sfârşitul lunii martie, de teama represaliilor, să îşi suspende apariţia în versiunile tipărită şi online „până la sfârşitul operaţiunii speciale (denumirea impusă de Kremlin pentru război, n. red.) de pe teritoriul Ucrainei”.

Decizia tribunalului survine la o săptămână după moartea lui Mihail Gorbaciov, care a cumpărat primele computere pentru ziar cu banii pe care i-a primit după câştigarea Premiului Nobel pentru Pace, în 1990, notează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres .

Autorităţile ruse au închis în ultimele luni alte două instituţii media critice faţă de Kremlin, și anume postul de radio Ecoul Moscovei şi postul de televiziune Dojdi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante