Reales lider al grupului PPE, Manfred Weber îi cere lui Schulz să cedeze președinția Parlamentului European în 2017

Germanul Manfred Weber a fost reales miercuri lider al principalului grup politic din Parlamentul European - cel al Partidului Popular European (PPE) - și s-a declarat hotărât să le ia în luna ianuarie socialiștilor președinția legislativului de la Strasbourg, transmite AFP.

Manfred Weber, în vârstă de 44 de ani și provenit din Uniunea Creștin-Socială (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel, a fost de altfel singurul candidat.

Dintre cei 751 de eurodeputați ai PE, 221 fac parte din grupul PPE, al doilea grup ca mărime din legislativul european fiind cel al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților Europeni (S&D), cu 191 de membri.

În urma acordului convenit între PPE și S&D după alegerile europarlamentare din anul 2014, germanul Martin Schulz, membru al S&D, a preluat președinția Parlamentului European, înțelegerea fiind ca după doi ani și jumătate să cedeze acest post unui membru al grupului popular.

Dar Schulz a sugerat recent că dorește să conducă mai departe legislativul european, el primind și un sprijin neașteptat din partea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, deși acesta din urmă este provenit din PPE. Totuși, de câteva săptămâni se vorbește și despre posibilitatea ca Schulz să devină ministru de externe în guvernul de la Berlin.

"Grupul PPE are un acord clar cu socialiștii, semnat de Martin Schulz", a insistat miercuri Weber, el apreciind că PPE "are dreptul și chiar obligația să desemneze un candidat la președinția Parlamentului" European pentru a prelua în ianuarie conducerea acestuia.

Dacă socialiștii nu respectă acordul de alternanță, "va fi o reglare de conturi ca în OK Corral", numele unui western american, a avertizat el în continuare.

În prezent patru eurodeputați din PPE se află pe lista posibililor succesori ai lui Schulz la conducerea legislativului de la Strasbourg, respectiv francezul Alain Lamassoure, irlandeza Mairead McGuinness, italianul Antonio Tajani și slovenul Alojz Peterlé.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi! / Ciolacu, singurul invitat la Ambasada Franței care nu a purtat mască de protecție

2 Rareş Bogdan pune degetul pe rană: „Vom asista la infectări în masă și asta din cauza incoerenței și inconștie…

3 Cică imaginile acestea ar fi de azi-noapte, din Senatul României

4 „Eu o să fiu acela care o să te îngroape lângă un porc într-un mormânt de piatră! / Un dement se angajează să-l …

5 Priviți, s-au dat de gol! / Protestatarii anti-COVID s-au oprit în fața Ambasadei Rusiei ca să aplaude