Rebengiuc retrăieşte o iubire din tinereţe

Rebengiuc retrăieşte o iubire din tinereţe

O producţie ce aduce în prim-plan un subiect actual – satele săseşti părăsite – filmul „O poveste de dragoste, Lindenfeld“ este realizat după cartea omonimă scrisă în 2005 de Ioan T. Morar şi are în rolurile principale două nume mari ale scenei româneşti: Victor Rebengiuc şi Victoria Cociaş, scrie adevărul.ro

Victor Rebengiuc este Ulrich (Ully) Winkler, preşedintele unei mari companii din Germania. Acesta vede la televizor u n reportaj despre un sat din Banat, Lindenfeld (situat în Munţii Semenic, lângă Caransebeş), o aşezare de şvabi deportaţi în Siberia în timpul regimului comunist. Iar acesta este chiar satul natal al lui Ully, localitate pe care personajul a părăsit-o în 1945.

La şase decenii după ce a fugit în Germania şi a început să facă avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile sale cu România, Ully este puternic marcat de imaginile văzute, aşa că decide împreună cu Boris, vechiul său servitor şi prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld.

Satul cu un singur locuitor

Aici mai trăieşte o singură femeie, nimeni alta decât Helga, iubita din adolescenţă a lui Ully. Ceea ce urmează este o poveste dulce-amară, plină de nostalgie, candoare şi momente tragicomice. Protagonista este interpretată de Victori Cociaş, iar adolescenta Helga este jucată de actriţa debutantă Ioana Bugarin.

Actriţa Victoria Cociaş a mărturisit că primul lucru pe care l-a făcut după ce a citit scenariul a fost să meargă să vadă satul Lindenfeld. Ajunsă cu greu acolo, după două ore de urcat cu tractorul din cel mai apropiat sat, a descoperit că povestea este încă actuală şi că localitatea chiar are doar un locuitor.

„Era o bătrînă cu o ţinută extraordinară, foarte dreaptă. Mergea pe uliţele acelea în sus şi în jos, pe lîngă case, şi discuta cu tractoristul nostru. Se întrebau de familie, de copii. Mi s-a părut un stil de viaţă foarte interesant, să trăieşti în vârf de munte, într-un sat părăsit. Femeia aceea m-a inspirat“, a mărturisit actriţa.

„Tot filmul ăsta, mi-a lăsat o stare de nostalgie şi de emoţie. Eu am am interpretat personajul, pe femeia aceea, dar ea a trăit nişte lucruri îngrozitoare. Deci trebuie să fi fost un caracter tare puternic şi cu o putere de a iubi extraordinar de mare. Pentru că a trecut prin orori. Se pare că oamenii care au cele mai dramatice experienţe sunt cei pe care îi vedem la vârste avansate, senini şi frumoşi, nişte bătrâni frumoşi“, a completat Victoria Cociaş.

Prima colaborare

Radu Gabrea (76 de ani), aflat la prima colaborare Victor Rebengiuc, a mai semnat regia peliculelor „Dincolo de nisipuri“, „Noro“, „Cocoşul decapitat“, „Călătoria lui Gruber“. Scenaristul peliculei „O poveste de dragoste, Lindenfeld“ este Adrian Lustig („Funeralii fericite“, „Ultimul corupt din România“, „Nunta mută“).


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...