Recomandările canadienilor privind consumul de alcool: cât trebuie să bei fără să riști boli grave

Recomandările canadienilor privind consumul de alcool: cât trebuie să bei fără să riști boli grave

În Canada, ar trebui să fie „Dry January” pe tot parcursul anului, potrivit noilor recomandări naționale care spun că singura abordare fără riscuri este zero alcool.

Orice pahar de alcool face rău organismului / Foto: Arhivă

Totuși, dacă trebuie să beți, este bine să fie vorba de maximum două pahare pe săptămână, pentru a scădea riscul de îmbolnăvire, notează BBC.

Recomandarea anterioară privind consumul de alcool din Canada a fost publicată în 2011 și erau permise maxim 10 băuturi pe săptămână pentru femei și 15 băuturi pentru bărbați.

Noul raport, finanțat de Health Canada, a sugerat, de asemenea, etichete de avertizare obligatorii pentru toate băuturile alcoolice.

„Mesajul principal al acestor noi orientări este că orice cantitate de alcool nu este bună pentru sănătate ", a declarat Erin Hobin, cercetător principal la Public Health Ontario și membru al grupului de experți care a elaborat orientările. „Și dacă beți, mai puțin este mai bine".

Raportul are aproape 90 de pagini și a fost realizat de Centrul canadian pentru consumul de substanțe și dependență (CCSA). Documentul detaliază o varietate de riscuri pentru sănătate asociate cu ceea ce anterior era considerat un consum redus de alcool.

Ce boli pot apărea

Potrivit CCSA, mai mult de două băuturi standard — fiecare echivalentul unei porții de 341 ml de bere cu 5% alcool sau a unui pahar de 142 ml de vin cu 12% alcool — aduce o creștere a rezultatelor negative, inclusiv a cancerului de sân și de colon.

Aproximativ 80% dintre adulții canadieni consumă alcool, iar noile recomandări ar putea fi considerate neplăcute.

„Noile orientări sunt poate un pic șocante", a declarat Dr. Hobin. „Cred că este o informație foarte nouă pentru public faptul că, la trei băuturi standard pe săptămână, riscul de cancer la nivelul capului și gâtului crește cu 15% și crește și mai mult cu fiecare băutură suplimentară."

Experții canadieni spun că schimbarea drastică a orientărilor — de la aproape două băuturi pe zi la două pe săptămână — este rezultatul unor cercetări mai bune de-a lungul timpului.

Comparație între Canada și Australia, SUA și Marea Britanie

Noile recomandări plasează țara în defavoarea mai multor națiuni occidentale. Ghidul național al Australiei, publicat în 2020, recomandă maxim de 10 băuturi standard pe săptămână. Franța sugerează același lucru.

SUA recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și una pentru femei, în timp ce Marea Britanie sugerează nu mai mult de 14 „unități" de alcool — aproximativ șase pahare de vin sau halbe de bere — pe săptămână.

Canada nu este un caz singular. Începând cu 2015, consiliul de sănătate din Olanda a recomandat ca oamenii să se abțină complet de la alcool sau să nu bea mai mult de o băutură standard în fiecare zi.

Potrivit Global Drug Survey, în ceea ce privește frecvența consumului de alcool, Canada nu se situează în primele 10 țări la nivel mondial, situându-se sub media globală. Dar la măsura „senzației de beție", Canada a sărit pe locul șase, imediat după SUA și Marea Britanie.

Oamenii de știință de la CCSA și alți experți spun că etichetarea obligatorie a tuturor băuturilor alcoolice cu avertismente de sănătate, practică acum obișnuită pentru țigări, este un prim pas necesar.

În 2017, în cadrul unuia dintre singurele experimente reale de până acum privind etichetele de avertizare privind cancerul pe băuturile alcoolice, Dr. Hobin a studiat efectele unor astfel de avertismente în magazinele de băuturi alcoolice din Whitehorse, capitala Yukonului. S-a constatat că etichetele au scăzut vânzările de alcool pe cap de locuitor cu 7%.

Cu toate acestea, pentru a impune etichetarea la nivel național, ar fi nevoie de aprobarea Ministerului Sănătății din Canada.

Românii, fruntași la consumul de alcool în UE

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană (UE) la consumul de alcool. Pe lângă bere şi vin, cetățenii beau foarte mult gin sau rom.

Potrivit unei fișe informative de țară a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru România, consumul de alcool și consumul excesiv de alcool sunt ambele mai ridicate în rândul tinerilor români, comparativ cu media regiunii europene.

Legislația română interzice vânzarea, consumul și comercializarea alcoolului către persoane sub 18 ani. Dar alcoolul este vândut cu ușurință minorilor, iar piața drogurilor este mai liberă decât în anii precedenți. Eurostat a arătat că în anul 2021, România era a doua țară din Europa cu cele mai ieftine băuturi alcoolice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”