Redactorul-șef al unei emisiuni difuzate de televiziunea publică franceză, concediat în urma unor dezacorduri editoriale

Redactorul-șef al unei emisiuni difuzate de televiziunea publică franceză, concediat în urma unor dezacorduri editoriale

Jean-Pierre Canet, redactorul-șef al emisiunii de reportaje "Envoye special", numit în această funcție în aprilie 2016, a fost concediat de France Televisions în urma unor dezacorduri editoriale, a anunțat marți acest grup care coordonează televiziunea publică franceză, confirmând informațiile apărute în presă, informează AFP.

Sursa foto: Envoyé spécial / Twitter

Contractul jurnalistului, care a expirat pe 30 iunie, nu a mai fost prelungit, a declarat pentru AFP directorul departamentului de Informații al grupului France Televisions, Yannick Letranchant.

Conducerea postului France 2 îi reproșează lui Jean-Pierre Canet că nu a informat televiziunea în legătură cu un reportaj realizat în Mosul, un oraș din Irak, în timpul căruia au murit jurnaliștii Veronique Robert, Stephan Villeneuve și Bakhtiyar Haddad, în urma exploziei unei mine, în urmă cu 15 zile.

Redactorul-șef a comandat în regim de urgență acel reportaj, vineri, 16 iunie, în cursul după-amiezii, companiei 5 Bis Productions, iar atunci când mina a explodat, în lunea următoare, conducerea grupului de televiziune nu a fost informată, după ce Elise Lucet — prezentatoarea emisiunii "Envoye special" — a aflat despre acea tragedie, a explicat Yannick Letranchant.

France Televisions nu a pus însă sub semnul întrebării necesitatea realizării acelui reportaj. "Exista un interes editorial, iar normele de securitate au fost însușite în mod normal de către echipă", a spus Yannick Letranchant.

Sosit la conducerea acestei emisiuni difuzate de France 2 în aprilie 2016, Jean-Pierre Canet se afla în conflict cu conducerea postului TV după ce aceasta a întârziat la sfârșitul anului 2016 difuzarea unui reportaj despre implicarea fostului președinte francez Nicolas Sarkozy în afacerea Bygmalion — despre cheltuielile excesive din timpul campaniei prezidențiale din 2012.

Contactat de AFP, Jean-Pierre Canet a recunoscut că a existat "o lipsă de informare" între părți, dar a pledat pentru "o adevărată alegere jurnalistică, urmând un protocol obișnuit, foarte serios și precis".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...