Reducerea TVA de la 24% la 20% s-a transmis în proporție de 70% în prețuri; la pâine transmisia a fost de 93% (Isărescu)

Reducerea TVA de la 24% la 20% s-a transmis în proporție de 70% în prețuri; la pâine transmisia a fost de 93% (Isărescu)

Reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 s-a transmis în proporție de peste 70% în prețuri, însă procentul este mai mic decât în cazul scăderii TVA la pâine și produse de panificație, când coeficientul de transmisie a fost de 93%, sau la scăderea TVA la alimente în general, care s-a reflectat 80% în prețuri, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

"Am făcut o analiză a modului în care reducerile succesive de TVA au afectat și afectează în continuare indicele prețurilor de consum. Conform acestor calcule cele trei runde (s-a început cu pâinea și produsele de panificație, s-a extins la toate produsele agroalimentare și apoi, de la 1 ianuarie, la toate produsele) au afectat mai mult de 80% din coșul de consum. În ianuarie 2016, reducerea cotei standard a vizat circa jumătate din coșul de consum. Avem un coeficient estimat de transmisie de circa 70%. Ceva mai mult de două treimi din reducere s-a transmis în prețuri. El este inferior celorlalte etape de reducere. La pâine, coeficientul de transmisie a fost de 93%, iar la alimente în general de 80%", a subliniat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, în primul trimestru al acestui an, indicele prețurilor de consum s-a adâncit în teritoriu negativ în primul rând pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, al diminuării inflației importate, cu precădere în cazul produselor energetice și alimentare. "La această diminuare a inflației importate a contribuit atât evoluția prețurilor eterne cât și o ușoară întărire a leului începând cu luna februarie", a explicat Isărescu.

Totodată, la capitolul factori care au influențat scăderea prețurilor, guvernatorul BNR a menționat și diminuarea tarifelor la energie, care este posibil să rămână reduse în acest an, având în vedere retincența autorităților în a majora prețurile într-un an electoral.

În schimb, în sensul creșterii prețurilor a contribuit restrângerea rapidă a deviației negative a PIB față de nivelul potențial, a explicat guvernatorul BNR.

Cu toate acestea, inflația de bază va trece în teritoriu pozitiv la jumătatea acestui an, după epuizarea efectelor de runda I ale reducerilor succesive de TVA, iar în partea a doua a anului vor reveni presiunile inflaționiste date de politica fiscală expansionistă, având în vedere anul electoral, și de creșterea treptată a prețurilor de import, reiese din Raportul trimestrial asupra inflației prezentat marți de guvernator.

"Traiectoria ratei inflației anuale CORE2 ajustat este marcată, pe de o parte, de reducerile succesive ale cotei TVA și, ulterior, de epuizarea efectelor statistice de runda întâi ale acestor reduceri, iar pe de altă parte, de intensificarea presiunilor inflaționiste provenind din partea factorilor fundamentali: inversarea poziției ciclice a economiei în T3 2016, inclusiv pe fondul conduitei expansioniste a politicii fiscale, urmată de o amplificare a excedentului de cerere, concomitent cu o accelerare a dinamicii costurilor salariale unitare din economie; ajustarea ascendentă a anticipațiilor inflaționiste, pe măsura disipării efectelor de runda întâi și a temperării celor de runda a doua ale reducerilor cotei TVA; creșterea treptată a prețurilor de import, pe fondul evoluției preconizate a prețurilor externe", se precizează în raport.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru acest an, la 0,6%, mai puțin cu 0,8 puncte procentuale față de estimarea anunțată în februarie, potrivit Raportului trimestrial asupra inflației prezentat marți de guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Pentru 2017, BNR a prognozat o inflație de 2,7%, de asemenea în scădere față de estimarea din februarie, când banca centrală previziona o creștere a prețurilor de consum de 3,4% pentru sfârșitul anului viitor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

3 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?