Referendumul pentru justiţie a eşuat în Italia

Referendumul pentru justiţie a eşuat în Italia

Referendumul desfăşurat duminică în Italia, care a inclus cinci întrebări deodată privind abolirea unui număr de prevederi din sistemul juridic al ţării, nu a obţinut cvorumul necesar - 50% din voturi. Potrivit exit-poll-urilor raportate de Rai News 24, prezenţa la vot la închiderea urnelor a variat între 19% şi 23%.

După cum notează presa italiană în acest sens, referendumul organizat duminică ar putea deveni unul dintre cele mai nereuşite din istoria Italiei, din punct de vedere al prezenţei la vot.

Problemele care au fost supuse la vot au fost în mare măsură tehnice şi ţineau de numirea judecătorilor şi procedurile legale, inclusiv reducerea arestării preventive. Una dintre probleme a vizat abrogarea aşa-numitei Legi Severino, adoptată de Parlament în 2012. Numită după ministrul Justiţiei de atunci, Paola Severino, legea prevede imposibilitatea participării la structurile administrative şi numirea în funcţii alese a celor condamnaţi la închisoare pentru infracţiuni. Astfel, în conformitate cu aceasta, fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, care în 2012 a fost găsit vinovat de fraudă financiară în compania sa media Mediaset şi corupţie, şi-a pierdut funcţia de senator.

Rezultatele alegerilor municipale parţiale
Duminică a avut loc votul şi la alegerile şefilor administraţiilor oraşelor şi ale membrilor consiliilor din aproape 1.000 de oraşe. Primarii şi membrii consiliilor municipale sunt aleşi în patru centre administrative regionale - L'Aquila (regiunea Abruzzo), Genova (regiunea Liguria), Catanzaro (regiunea Calabria) şi Palermo (insula Sicilia), precum şi în 26 de centre provinciale, inclusiv Verona, Gorizia, Lucca, Parma, etc. Potrivit exit-poll-urilor, la Genova şi Palermo, candidaţii de centru-dreapta sunt aproape de victorie în primul tur.

Potrivit presei, rezultatele acestor alegeri nu vor afecta semnificativ situaţia politică internă actuală, dar vor fi un indicator important al popularităţii partidelor în ajunul alegerilor parlamentare, care ar trebui să aibă loc în mai puţin de un an, şi va fi, de asemenea, un test al forţei alianţelor politice deja formate.

Pe site-ul Ministerului italian al Afacerilor Interne, care îndeplineşte funcţiile comisiei electorale, se raportează că prezenţa la vot la alegeri din 818 oraşe, la ora 23:00 (00:00 ora Moscovei), a fost de 58,91%.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...