Regele a murit și odată cu el se stinge și ideea de monarhie. Atenție la falsa pioșenie a pesediștilor și a trompetelor lor mediatice

Regele a murit și odată cu el se stinge și ideea de monarhie. Atenție la falsa pioșenie a pesediștilor și a trompetelor lor mediatice

Regele Mihai I a murit, luind cu el raspunsurile la citeva intrebari pe care ni le punem cu totii: ce s-ar fi intimplat daca ar fi refuzat abdicarea in 1947 si i-ar fi infruntat pe comunisti?; de ce l-a indepartat pe nepotul sau, fostul principe Nicolae? Disparitia ultimului rege al Romaniei, un greu incercat monarh, anuleaza practic posibilitatea reinstaurarii monarhiei si lasa in urma o Casa Regala ce pare nevrednica de amintirea sa, scrie Cristian Pantazi pe HotNews.ro.

Regele Mihai I a suportat mai mult decit poate gindi un om: instalarea pe tron la o virsta frageda din cauza unui rege-tata inconstient, un razboi mondial pe care l-a scurtat datorita deciziei de a intoarce armele impotriva Germaniei, tradarea aliatilor si abandonara tarii sale in lagarul comunist, abdicarea fortata sub amenintarea armei, exilul dureros, umilinte din partea neo-comunistilor lui Ion Iliescu. A trecut peste toate, intarit pesemne si de pretuirea pe care multi romani i-o aratau. A ratat poate un moment de eroism: cind comunistii cu armele in miini l-au fortat sa abdice, ar fi putut face altceva? Istoria contrafactuala nu ne ajuta prea mult, dar intrebarea ramine.

Intors in Romania dupa Revolutie, regele avea linga el singe proaspat: in 1992 il prezentase romanilor pe Nicolae, unicul sau nepot, care atunci avea doar 7 ani. Era urmasul sau, era cel pe care-l voia in locul sau pe tron daca romanii aveau sa reinstaureze monarhia prin vointa populara.

Perioada umilintelor la care l-a supus regimul Iliescu a coincis cu maxima popularitate a regelui, vazut de tot mai multi romani ca alternativa la o republica capturata de neo-comunisti. A urmat intrarea Casei Regale intr-o faza tranzactionala. Regele a dat mina cu Ion Iliescu si, prin el, cu statul securistilor care-l jignisera de atitea ori. A fost un gest de compromis resimtit de toti cei care-l sustineau. Prea des incercat de istorie, regele Mihai I a permis o fisura in fundatia solida pe care isi construise statuia morala. A inceput sa primeasca inapoi proprietatile luate prin rapt de comunisti, una cite una, in rinjetele securistilor fericiti ca reusisera sa maculeze simbolul care le pusese in pericol status-quo-ul.

Aceasta perioada a coincis cu influenta tot mai mare a principelui Radu (fostul actor Radu Duda), sotul principesei Margareta.

Angajamentul politic al acelor ani a culminat cu numirea principelui Radu in functia de reprezentant special al Guvernului Nastase pentru promovarea imaginii si intereselor Romaniei in lume. Sinecura republicana pentru un membru de vaza al Casei Regale a fost rau primita de simpatizantii monarhiei. Regele parea tot mai stingher in postura sa morala austera.

A doua lovitura, decisiva, a venit tot din directia principelui Radu. Decizia bizara de a candida la prezidentialele din 2009 a invalidat practic ideea de monarhie. Din scurta aventura de candidat a principelui Radu, care a si renuntat dupa jumatate de an la idee, ne amintim imbogatirea propriului CV si comportamentul fata de ziaristii cu care a interactionat atunci.

Devenea tot mai clar ca un asemenea print consort nu va putea fi niciodata respectat si legitimat de poporul roman. Iar principesa Margareta nu avea taria de a se opune exceselor sotului sau.

A intrat in scena principele Nicolae. Un tinar venit din Anglia, cu o romana aproximativa, dar cu idei noi. A prins imediat la generatia care nu-l cunostea pe regele Mihai decit din carti ori sporadice documentare TV. A dat un impuls neasteptat Casei Regale. Nonconformist in sensul bun, calare pe bicicleta, consumator de pizza in Palatul Regal, luptator pentru cauze sociale, Nicolae era exact opusul principelui Duda.

A venit august 2015, cind regele Mihai l-a eliminat abrupt din linia de succesiune si l-a deposedat de titlul de principe. Niciodata nu si-a explicat regele Mihai decizia. Au aparut zvonuri despre anturaje nepotrivite ale lui Nicolae, despre un copil nedorit, despre lipsa de discernamint a tinarului ex-principe. A aparut si copilul peste un an, dar tinara care sustine ca a nascut copilul lui Nicolae nu a facut nici pina acum testul de paternitate.

Iar scena dureroasa care a pus definitiv pecetea unei Case Regale disfunctionale a fost alungarea lui Nicolae de la portile locuintei in care regele Mihai isi traia ultimele zile. Scandal indecent, plingeri la politia elvetiana - o istorie de uitat. Rezultatul? Nicolae nu si-a mai vazut bunicul, iar principesa Margareta a ramas custodele coroanei, alaturi de principele sau Radu.

Odata cu indepartarea (legitima sau nu, nu vom sti prea repede) a lui Nicolae din linia de succesiune a tronului a disparut orice posibilitate de reinstaurare prin referendum a monarhiei. Ma uit pe forumurile sustinatorilor monarhiei si le simt neincrederea in cuplul principesa Margareta - principele Radu. Nu cred ca vor putea vreodata sa recistige simpatia romanilor; cred ca nici macar nu au alt scop decit rezolvarea chestiunilor lucrative legate de Casa Regala. Moartea Regelui Mihai I si iesirea din Casa Regala a lui Nicolae au inchis pentru multa vreme discutia despre monarhie in Romania.

PS: Observ, ca noi toti, falsa piosenie si respectul trucat cu care mostenitorii politici ai securistilor si comunistilor il pomenesc pe regele Mihai I. Cita vreme regele a fost un simbol imaculat, l-au umilit si l-au tinut la portile tarii. Dupa ce au fost convinsi ca l-au tras si pe el in mocirla morala in care ei se zbat prin definitie, nu mai stiu cum sa mai pozeze in pseudo-monarhisti.

Nota Redacției: Stimați cititori, realizați că Antena 3 a prezentat în premieră și în exclusivitate programul funeraliilor? Ce vă spune asta despre noul cuplu regal Margareta-Duda?


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea, dezvăluiri murdare despre Ponta și Hrebenciuc

2 Premieră la Iași / Amanta cere daune morale de la soţie

3 Așa o fi?

4 Așa o fi?

5 Imaginea asta zace în căpuțul multor românași...