Regina nonconformistă a Danemarcei este ultima suverană rămasă în viață

Regina nonconformistă a Danemarcei este ultima suverană rămasă în viață

Regina Margareta a Danemarcei a rămas ultima suverană în viață, după moartea Elisabetei a II-a.

Regina Margareta a II-a este ultima care a rămas în viață / Foto Arhivă

Suverana are 82 de ani și s-a născut în Australia. În prezent este al doilea cel mai longeviv monarh din lume, după Hassanal Bolkiah, sultanul Bruneiului.

Chiar dacă sultanul Bruneiului este monarh din 1967, el a devenit șef de stat abia în 1984, când Brunei și-a câștigat independența față de Marea Britanie.

Personalitatea reginei Margareta este departe de sobrietatea asociată de obicei cu monarhia. Ea este o persoană nonconformistă și apare fotografiată în mod regulat mâncând, fumând și purtând ținute îndrăznețe în culori vibrante.

Săptămâna aceasta și-a sărbătorit jubileul de aur, dar a anulat majoritatea evenimentelor din acea zi.

Margareata a II-a a fost proclamată regină pe 15 ianuarie 1972, la o zi după ce tatăl ei Frederik IX a murit în urma unei boli.

Regina din Danemarca a fost prima femeie șef de stat al țării de la regina Margareta I (1376-1412) și este cunoscută pentru „inovarea” monarhiei daneze.

În trecut, ea și-a susținut deschis fiul să se căsătorească cu o femeie „non-nobilă” și de-a lungul anilor a încercat în toate modurile să „normalizeze” viața familiei regale.

Copiii și nepoții frecventează școlile publice obișnuite, iar membrii adulți ai familiei sunt adesea văzuți cumpărând, luând masa sau mergând cu bicicleta în public, ca orice alt danez, scrie The Guardian.

De asemenea, ea este considerată o artistă vizuală pricepută, care a ilustrat mai multe cărți și și-a expus lucrările în muzee din țară și din străinătate. Regina a lucrat ca designer de costume și scenografie la Baletul Regal Danez și la Teatrul Regal Danez și a tradus și mai multe cărți și artciole.

Prietenia strânsă cu regina Elisabeta

Regina Margareta a avut o relație strânsă cu regina Elisabeta a II-a și a fost printre primii monarhi din lume care i-a adus un omagiu Majestății Sale.

Ambele regine sunt stră-strănepoate ale Reginei Victoria — ceea ce le face verișoare de gradul trei — Margareta privind-o adesea pe Elizabeta ca pe o soră mai mare.

În mai, Margareta a declarat pentru ITV că Elizabeta, cu 14 ani mai mare decât ea, a fost o „inspirație uriașă” pentru ea fiind singura altă regină în viață.

„[Regina Elisabeta] avea 26 de ani când a devenit regină. Când creșteam mare, speram să nu fiu la fel de tânără atunci când a murit tatăl meu. Mi-a făcut o impresie enormă. Faptul că își dedica viața. Am înțeles ce înseamnă asta. Asta e pe viață. Acesta este scopul vieții mele. Și știu că și ea vede asta”, a spus ea.

Când eram copil, mama și tatăl meu mi-au spus: «Uită-te la ce fac ei în Anglia» așa că am putut vedea că se poate face și că merită și poți trăi o viață foarte împlinită, chiar și cu un program greoi și un loc de muncă solicitant.”, a mai spus ea, scrie DailyMail.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”