Regiunile Xinjiang şi Tibet, ''exemple strălucitoare'' ale progreselor Chinei în materie de drepturile omului (ministru de externe)

Regiunile Xinjiang şi Tibet, ''exemple strălucitoare'' ale progreselor Chinei în materie de drepturile omului (ministru de externe)

Dezvoltarea socio-economică în Xinjiang şi în Tibet constituie un ''exemplu strălucitor'' al progreselor Chinei în materie de drepturile omului, a declarat luni Wang Yi, ministrul chinez al afacerilor externe, relatează AFP.

Afirmaţiile sale intervin într-un context de critici în creştere din partea ţărilor occidentale, cu SUA în frunte, în ceea ce priveşte tratamentul rezervat de către Beijing minorităţii musulmane a uigurilor în regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei.

Wang Yi a făcut aceste afirmaţii cu câteva ore înainte de intervenţia în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului, prevăzută să aibă loc prin videoconferinţă.

Potrivit unor studii ale unor institute americane şi al unuia australian, cel puţin un milion de uiguri au fost internaţi în "lagăre" în Xinjian şi sunt supuşi unor practici precum "muncă forţată" sau "sterilizări forţate".

Foto: (c) Ding Lei / Xinhua


China dezminte categoric ultimele două acuzaţii şi afirmă că "lagărele" sunt "centre de formare profesională" menite să îndepărteze populaţia de extremismul religios şi de separatism, după numeroase atentate criminale comise împotriva civililor de către uiguri.

"Noi credem că dreptul la subzistenţă şi la dezvoltare sunt drepturi ale omului fundamentale, de o importanţă primordială", a afirmat Wang Yi în cadrul unui forum de la Beijing consacrat relaţiilor sino-americane.

"Am eliminat sărăcia extremă pentru prima dată (...) Locuri locuite de minorităţi etnice, precum Xinjiang şi Tibet, s-au dovedit a fi exemple strălucitoare de progrese în China în materie de drepturi ale omului", a adăugat el.

Potrivit lui Wang Yi, într-un interval de circa 60 de ani, PIB-ul per locuitor în Xinjiang a crescut de aproape 40 de ori, iar speranţa de viaţă a crescut de la 30 la 72 de ani.

Departamentul de Stat al SUA a calificat tratamentul aplicat uigurilor drept "genocid".

În faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului, ministrul "va împărtăşi filosofia, practica şi experienţa Chinei în materie de protecţie a drepturilor omului", a declarat luni un purtător de cuvânt al MAE chinez.

Foto: (c) Liu Jinhai / Xinhua


Beijingul este acuzat de organizaţii internaţionale care militează pentru apărarea drepturilor omului de reprimarea religiei, culturii şi a oricărei tentative de separatism în Tibet (sud-vestul Chinei).

Guvernul chinez susţine că protejează libertatea de cult în această regiune şi că a investit enorm pentru a o moderniza şi a creşte nivelul de trai. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

2 Alexandra Stan, din nou aproape goală

3 Duelul eclerurilor. Jamila pierde și a doua fază a procesului cu Laura Laurențiu

4 Frații Tate, „judecați” de CTP: Este o batjocură cruntă pentru România faptul că acești inși au venit aici cu mâna-n chiloți și au ajuns milionari în …

5 „Asta îl excită foarte mult din punct de vedere sexual” / Ce a povestit Sophie, la BBC, despre Andrew Tate