Regizorul Jean-Luc Godard a murit la vârsta de 91 de ani. A fost o legendă a Noului Val al cinematografiei franceze

Regizorul Jean-Luc Godard a murit la vârsta de 91 de ani. A fost o legendă a Noului Val al cinematografiei franceze

Regizorul Jean-Luc Godard, considerat o legendă a noului val (Nouvelle Vague) din cinematografia franceză, a murit marţi la vârsta de 91 de ani, au anunţat persoane din anturajul cineastului francez.

Jean-Luc Godard este cunoscut drept pionier al Noului Val francez FOTO Profimedia

Născut pe 3 decembrie 1930, al Paris, Jean-Luc Godard este cunoscut drept pionier al Noului Val francez. Godard s-a numărat printre cei mai aclamaţi regizori din lume și a devenit celebru graţie unor filme precum "„À bout de souffle”, (1960), „Une femme est un femme” (1961), „Pierrot le Fou” (1965), „Alphaville” (1965) şi „Je vous salue, Marie” (1985). .

Jean-Luc Godard va rămâne asociat pentru totdeauna cu Noul Val din cinematografia franceză, o mişcare artistică pe care a iniţiat-o cu debutul lui în lungmetraj, filmul "A bout de souffle", apărut pe marile ecrane în 1960.

Înainte de acel moment al carierei sale, Jean-Luc Godard realiza deja scurtmetraje documentare şi scurtmetraje de ficţiune de aproximativ cinci ani, începând cu "Operation beton" (1955) şi continuând cu "Charlotte et son Jules" (1958) şi "Tous les garçons s'appellent Patrick" (1959).

Cineastul francez a continuat să regizeze filme timp de 66 de ani, cel mai recent lungmetraj al lui fiind "Le Livre d'image", prezentat în 2018, la Festivalul de Film de la Cannes.

Juriul de pe Croazetă a acordat acelui film experimental primul trofeu Palme d'Or Special din istoria festivalului. În 1983, a fost recompensat cu Leul de Aur la Veneţia pentru „Prénom Carmen” (1983).

Printre celelalte premii şi recompense primite de-a lungul anilor de Jean-Luc Godard se mai află un Oscar onorific, care i-a fost atribuit în 2011 de Academia de film americană, un premiu Cesar onorific, un Urs de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, pentru "Alphaville", şi un Leu de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Veneţia, pentru pelicula "Prenom Carmen".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”