Relația Trump-Rusia: Fostul spion britanic autor al raportului a fugit de acasă, speriat pentru siguranța sa (presă)

Relația Trump-Rusia: Fostul spion britanic autor al raportului a fugit de acasă, speriat pentru siguranța sa (presă)

Fostul ofițer secret britanic care a pregătit controversatul raport privind legăturile lui Donald Trump cu Rusia se teme pentru propria securitate și a fugit din locuința sa din sud-estul Angliei, după ce a fost "demascat" de o publicație americană, relatează joi The Daily Telegraph.

Christopher Steele, în vârstă de 52 de ani, și-a părăsit casa din Surrey miercuri dimineața, după ce și-a dat seama că este doar o chestiune de timp până ca numele său să ajungă în atenția publicului. O sursă apropiată de fostul ofițer de spionaj a declarat pentru Daily Telegraph că acesta se teme de un contraatac prompt și potențial periculos din partea Moscovei.

Steele este autorul unui raport de 35 de pagini din care reiese că președinția rusă a intervenit în campania prezidențială a lui Trump și că serviciile secrete ruse se află în posesia unor materiale ce ar putea fi folosite pentru a-l șantaja pe președintele ales, inclusiv unele care sugerează că acesta ar fi recurs la serviciile unor prostituate în același pat de hotel din Moscova în care au dormit și Barack și Michelle Obama, scrie Telegraph.

Cercetările făcute de Steele au fost finanțate inițial de republicani care erau împotriva lui Trump, iar apoi de democrați. În ce-l privește, președintele ales a afirmat că este vorba de un fals și s-a plâns că se simte ca și cum ar trăi în Germania nazistă.

Constatând că identitatea sa e pe cale să fie dezvăluită, Steele și-a făcut în grabă bagajele și a plecat în necunoscut, cu câteva ore înainte ca numele său să vadă lumina tiparului. Fostul spion al MI6, care s-a aflat la post la Moscova în anii 90, și-a lăsat pisica unui vecin căruia i-a spus că va fi plecat "câteva zile".

Christopher Steele a jucat timp de câteva luni un joc periculos, constând în a "vinde ponturi" unor ziariști despre ceea ce susținea el că a descoperit grație surselor sale din Rusia legat de presupusele legături ale lui Trump cu Kremlinul și despre informațiile compromițătoare pe care le-ar avea FSB-ul privind activitățile lui Trump din timpul vizitelor sale în Rusia. Steele fusese angajat de o firmă din Washington pentru a culege informații despre conexiunile ruse ale lui Donald Trump, demers finanțat inițial de republicani anti-Trump și ulterior de democrați, dar a pus aceste informații și la dispoziția FBI.

Unul din contactele sale cheie, David Corn, care scrie pe blogul politic Mother Jones, a relatat anul trecut despre dosarul lui Steele și conversațiile pe care le-a purtat cu fostul ofițer, fără însă a-i da numele și nici naționalitatea. Existența dosarului, realizat pe parcursul a șase luni, era binecunoscută de ziariștii americani de peste jumătate de an, dar nu a fost luată în serios decât după ce CNN a dat știrea că Donald Trump și Barack Obama au primit de la FBI câte un rezumat de două pagini al raportului. CNN a mai relatat că dosarul a fost pregătit de un fost agent secret britanic, iar anonimatul lui Steele a fost compromis fatal.

O sursă apropiată de Steele a spus că acesta s-a "îngrozit" când a aflat că se știe că e vorba de un agent britanic și că "se teme pentru siguranța lui și a familiei sale". Nici soția și nici copiii lui nu erau acasă miercuri noaptea. Vecinul care a primit în grijă pisica familiei a menționat că nu știe prea multe despre vecinul său "în afară de bună-ziua", pentru că "toți din cartier suntem destul de secretoși", dar știe că are "un fel companie de consultanță".

După plecarea din MI6, Steele a înființat Orbis Business Intelligence Ltd împreună cu un partener de afaceri, Christopher Burrows, în 2009, care potrivit site-ului se ocupă cu "operațiuni complexe de culegere de informații, inclusiv peste graniță". Burrows — fost consilier al Foreign Office (MAE britanic) la Bruxelles și New Delhi, conform biografiei postate pe LinkedIn — a declarat că nu poate nici să confirme, nici să nege că raportul în cauză ar fi fost realizat de firma la care este asociat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale