Relaţiile ''înveninate'' cu Ucraina nu fac bine nimănui, spune ministrul de externe ungar

Relaţiile ''înveninate'' cu Ucraina nu fac bine nimănui, spune ministrul de externe ungar

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a apreciat vineri că relaţiile cu Ucraina au devenit ''veninoase'', lucru care ''nu face bine nimănui'', şi mai ales maghiarilor din Transcarpatia, a transmis MTI.

Şeful diplomaţiei ungare a menţionat totuşi, într-un mesaj postat pe Facebook , că în ultimele zile au apărut semnale pozitive, între care o discuţie "cinstită" dintre ambasadorul ungar la Kiev şi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, precum şi un interviu "calm" acordat de acesta din urmă.

"De asemenea, azi dimineaţă am primit un mesaj amabil de la el ('Niciun Covid nu te poate răpune') şi apoi am vorbit la telefon", a menţionat Szijjarto, care miercuri a anunţat că a fost testat pozitiv la noul coronavirus.

Ministrul de externe ungar a afirmat că a convenit la telefon cu omologul său ucrainean să lase deoparte tensiunile în preajma alegerilor locale din Ucraina, pentru a nu permite "risipirea eforturilor" de normalizare a relaţiilor, şi să revină la temele pozitive şi dezvoltarea cooperării.

Pandemia presupune "serioase provocări" pentru ambele ţări, având în vedere necesitatea de a proteja sănătatea şi viaţa oamenilor şi de a menţine în acelaşi timp funcţionarea economiei, a subliniat Szijjarto.

Ucraina şi-a ales duminica trecută (25 octombrie) primarii, consiliile municipale şi regionale pentru prima dată de la venirea la putere a preşedintelui Volodimir Zelenski. A doua zi, luni, Ministerul de Externe ucrainean a anunţat că i-a înmânat ambasadorului Ungariei o notă de protest pentru ceea ce Kievul a descris drept agitaţie politică din partea unor oficialităţi ungare în favoarea unui partid care a contestat alegerile locale.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei. Votată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Premierul ungar Viktor Orban sublinia în noiembrie anul trecut că guvernul său va bloca orice viitoare apropiere a Ucrainei de NATO dacă această ţară nu respectă drepturile minorităţii maghiare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro