Remaniere în Japonia: Noi miniştri ai apărării şi afacerilor externe (oficial)

Remaniere în Japonia: Noi miniştri ai apărării şi afacerilor externe (oficial)

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi-a remaniat miercuri guvernul, înlocuind în principal miniştrii apărării şi afacerilor externe, a anunţat purtătorul de cuvânt al executivului într-o conferinţă de presă, informează France Presse.

Funcţiile cheie sunt încredinţate unor figuri deja prezente în fosta echipă dintre care unele îşi schimbă postul.

Taro Kono trece la Apărare, ceea ce poate fi interpretat ca un semn al sprijinului lui Abe faţă de fermitatea sa în recenta escaladare a unei dispute cu Coreea de Sud.

Toshimitsu Motegi, aflat în centrul negocierilor comerciale cu Statele Unite după ieşirea acestora din Acordul de parteneriat transpacific (TPP), îşi schimbă postul. El lasă revitalizarea economică pentru diplomaţie, o recompensă, în timp ce Tokyo şi Washington ar trebui să anunţe în curând încheierea unei înţelegeri comerciale.

Postul pentru afaceri externe este totuşi cel mai sensibil, având în vedere relaţiile tensionate cu Coreea de Sud, disputele teritoriale cu China sau Rusia, pe lângă programul nuclear al Coreei de Nord.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, un pilon al echipei ce ocupă de asemenea funcţia de secretar general al executivului, rămâne în funcţie, alături de vicepremierul şi ministrul de finanţe Taro Aso.

În plus, alţi 13 nou-veniţi îşi fac intrarea, inclusiv la Mediu, Shinichiro Koizumi, fiul fostului şef al guvernului Junichiro Koizumi.

Din noua echipă nu fac parte decât două femei (la afaceri interne şi pentru jocurile olimpice), chiar dacă Abe continuă să spună că îşi doreşte o societate în care femeile "să strălucească". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”