Renegocierea PNRR, amânată. Ciucă: Este important să mergem o dată și să rezolvăm problema. Trebuie să fie anul acesta

Renegocierea PNRR, amânată. Ciucă: Este important să mergem o dată și să rezolvăm problema. Trebuie să fie anul acesta

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că discuția cu privire la renegocierea PNRR va avea loc în momentul în care liderii guvernamentali vor stabili toate aspectele care trebuie modificate.

Premierul Nicolae Ciucă, declarații privind renegocierea PNRR FOTO Arhivă

Întrebat cu privire la faptul că renegocierea PNRR ar putea să nu mai aibă loc în luna septembrie, anul acesta, premierul Nicolae Ciucă a precizat că liderii guvernamentali vor merge la Comisia Europeană pentru a cere renegocierea în momentul în care vor fi stabilite toate modificările necesare, în contextul în care „sunt mai multe aspecte” ce trebuie discutate.

„Am stabilit să coagulăm toate propunerile care țin de modificări, sunt și alte aspecte (...) am stabilit ca până în momentul în care nu avem toate aceste aspecte agreate și fundamentate corespunzător nu vom merge la Comisie pentru că este important să mergem o dată și să rezolvăm problema, nu să avem o abordare fracturată, care să nu ducă la niciun rezultat”, a mai susținut Ciucă.

În ceea ce privește momentul în care va avea loc discuția cu privire la renegocierea planului, premierul a arătat că acest lucru trebuie să se întâmple anul acesta.

„Eu am convingerea că trebuie să fie anul acesta pentru că cu cât trece timpul, cu atât avem mai puțin timp la dispoziție să ne îndeplinim obiectivele”, a mai spus Ciucă.

Renegocierea PNRR, în atențiia Guvernului

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), instituţie coordonatoare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a pus în transparenţă publică o ordonanţă de urgenţă (OUG) prin care este creat cadrul legislativ pentru renegocierea PNRR, adică pentru ajustarea jaloanelor şi ţintelor, a introducerii de noi capitole, dar şi pentru rediscutarea componentei de împrumut.

Nota de fundamentare a proiectului explică faptul că aprobarea OUG-ului este necesară pentru a permite clarificarea fluxurilor de investiţii, pentru o derulare mai rapidă a procedurilor, dar şi pentru a permite rediscutarea unor jaloane şi ţinte, precum şi introducerea unui capitol cum e „RepowerEU”.

Guvernul intenţionează și să reducă și partea de împrumut din PNRR, care în prezent este de circa 16 miliarde de euro.

Boloș: „Ne pregătim strategia”

Ministrul Marcel Boloș a precizat luna trecută că în această vară de foc, în lunile iulie şi august, se pregăteşte strategia de negociere a PNRR.

„În toamnă intenţionăm să deschidem renegocierea, depinde de mandatul pe care îl primim de la coaliţie”, a mai spus ministrul.

Ministrul a mai declarat atunci că Guvernul pregătește strategia. „Noi în această vară de foc, aş putea să spun, în lunile iulie şi august, ne pregătim strategia de negociere. Pachetul de măsuri cu care va fi mandatat Guvernul Românei şi Mnisterul Proiectelor Europene, îl vom face cunoscut la momentul la care vom fi mandataţi de către Guvern şi de către coaliţie”, a spus Marcel Boloş.

El a arătat că acest pachet de măsuri pe care îl gândesc pentru renegociere va cuprinde şi componenta de securitate alimentară, dacă vor fi mandataţi în acest fel și a menționat că „la sfârşitul verii trebuie să avem temele făcute pentru ca cei care negociază să fie pe poziţie de forţă şi să aibă toate argumentele necesare pentru a duce negocierea la bubn sfârşit”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante