REPORTAJ EURO 2020: "Războinicii lui Alexandru Macedon", spectacol total la Bucureşti

REPORTAJ EURO 2020: "Războinicii lui Alexandru Macedon", spectacol total la Bucureşti

Suporterii Macedoniei de Nord s-au dovedit a fi adevăraţi fanatici ai fotbalului, venind la Bucureşti în număr dublu faţă de austrieci, pregătiţi de "luptă" cu un întreg arsenal de vuvuzele, tobe şi echipaţi cu coifuri de luptători, dorind parcă să demonstreze că sunt urmaşii legendarului Alexandru Macedon.

Iar spectacolul oferit de suporterii Macedoniei de Nord, la meciul cu Austria, pierdut cu scorul 1-3, a fost total, atât în afara stadionului, cât şi pe timpul partidei, pe Arena Naţională.

Dacă nu ar fi existat decizia de limitare a spectatorilor pe stadioanele care găzduiesc EURO 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, macedonenii cu siguranţă ar fi venit într-un număr mult mai mare de 4.000, atâţia câţi au fost duminică la Bucureşti.

Foto: (c) Adrian Ţone/AGERPRES


Cu mai bine de două ore înainte de partidă tot ce înseamnă zona Bulevardului Basarabia, de la Piaţa Muncii a fost sub "dominaţie" galben-roşie. Au venit în grupuri mici, unii cu autoturismele cautând cu disperare locuri de parcare după ce autorităţi au interzis traficul pe o rază de doi kilometri în jurul Arenei Naţionale.

Fiecare străduţă care dă în Bulevardul Basarabia a fost blocată de câte un echipaj de poliţie sau jandarmerie, cele mai mari efective fiind staţionate la Piaţa Muncii. La fiecare 20 de metri eşti întâmpinat de voluntari UEFA cu însemnele EURO 2020. În apropierea Complexului Naţional ''Lia Manoliu'', forul european a înfiinţat trei centre mobile, unul de informare a suporterilor, gol, altul destinat prevenirii infecţiilor cu COVID-unde se distribuiau măşti de protecţie şi altul cu dulapuri pentru bagaje. Ultimele două, aglomerate.

Cu două ore înainte de startul partidei, la apariţia autocarului echipei Macedoniei de Nord, aproximativ 30 de fani aflaţi într-un autobuz 104 au izbucnit în urale, scandând, cântând cu fularele şi steagurile pe geamurile maşinii salutându-şi favoriţii.

Foto: (c) Adrian Ţone/AGERPRES


Zona Pieţei Muncii este împânzită de echipaje de poliţie şi jandarmerie, Bulevardul Basarabia este blocat cu garduri. De jur împrejurul pieţei suporterii macedoneni beau bere şi se pregătesc pentru meci. Sticlele goale le depozitează lângă un gard al Jandarmeriei, unde s-au strâns mai bine de 50. Doi dintre ei sunt darnici cu un poliţist de circulaţie căruia îi oferă sticlele de bere să se mai răcorească. Sunt refuzaţi politicos. Deasupra, un elicopter survolează întreaga zonă neîncetat.

Întreg bulevardul e al lor, pregătiţi cu un întreg arsenal de vuvuzele şi tobe. Cântă, scandează îşi fac poze cu jandarmii călare. Au venit chiar şi familii întregi, cu copii de câţiva ani, şi ei dotaţi cu celebrele coifuri de "război".

Dar adevărata forţă a lor avea să se arate însă pe stadion, fiind constituită prin unitatea de grup, cântând şi scandând frenetic pe toată durata partidei. Stadionul este în sărbătoare, multe zone au fost modernizate cu ocazia EURO 2020, o mare parte din curtea Arenei Naţionale fiind acum destinată televiziunilor care transmit evenimentul. Peste tot, la fiecare 10 metri voluntarii te îndrumă spre zona de acces unde ai biletul iar controlul se face rapid, nu mai mult de câteva minute.

Cu o oră înainte de startul partidei cei aproximativ 13.000 de spectatori îşi ocupaseră locurile. Stau răsfiraţi, conform planificării făcute de organizatori, în contextul pandemiei de COVID. Doar macedonenii de la Peluza Sud, cei mai numeroşi stau grămadă. E nucleul lor important. EI dau tonul fluierăturilor atunci când pe teren îşi fac prezenţa, primii, jucătorii austrieci.

Înainte de fluierul de start UEFA a pregătit un scurt act artistic, pe întreg terenul de la o poartă la alta fiind întins un banner pe care scria "Bucharest", şi pe care erau pictate trofeul Campionatului European şi Arena Naţională, dar şi principalele edificii ale Capitalei. Apoi şi-au făcut prezenţa două tricouri uriaşe ale celor două echipe, Macedonia de Nord şi Austria, purtate de voluntari.

Foto: (c) Adrian Ţone/AGERPRES


UEFA transmite un mesaj de "Gânduri bune" pe ecranele de deasupra terenului către fotbalistul danez Christian Ericksen, care a suferit un stop cardiac în partida de sâmbătă, cu Finlanda. Fanii austrieci ridică şi ei un banner de la Peluza Nord pentru jucătorul danez, aplaudat de întreg stadionul.

Momentul intonării imnurilor este clar dominat de macedoneni. Ca şi jucătorii din teren stau cu braţele înlănţuite şi cântă cât pot de tare.

Iar în timpul meciului, macedonenii exultă la fiecare sfert de ocazie a echipei lor favorite, fluieră, vociferează la "greşelile" arbitrului, fluieră din nou fiecare ocazie a adversarilor. Sunt alături de ai lor cu totul. În minutul 18 sunt reduşi la tăcere de Lainer. Este momentul de glorie al celor aproximativ 2.000 de austrieci. Dar macedonenii se repliază rapid şi pornesc din nou tobele pentru încurajarea propriilor jucători.

Le vine rândul să ajungă pe culmile extazului 10 minute mai târziu când Pandev egalează. Arena Naţională e un vulcan galben-roşu, chiar dacă este ocupat doar o treime. Coifurile exultă, fularele şi steagurile sunt din nou sus. Cu 12 minute înainte de final aveau să fie reduşi din nou la tăcere de golul lui Gregoritsch. A venit în sfârşit şi timpul austriecilor. Golul trei al austriecilor avea să destrame însă cu totul visul de cuceritori al macedonenilor. Poate la următoarea partidă.

Pentru prima oară prezenţi la un turneu final, fanii Macedoniei de Nord au demonstrat că sunt o forţă şi că pot să-şi împingă favoriţii din teren, chiar dacă nu vor reuşi niciodată, "războinici" fiind, să câştige şi "bătăliile" de pe teren.
AGERPRES (AS - autor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...