Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO: Posibila aderare a Ucrainei și Georgiei la Alianța 'ar face să explodeze' situația

Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO: Posibila aderare a Ucrainei și Georgiei la Alianța 'ar face să explodeze' situația

Aderarea Ucrainei și a Georgiei la NATO va plasa Europa în pragul unei crize majore, a declarat miercuri seara înr-un interviu pentru postul de televiziune Rossia-24 reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Alianța Nord-Atlantică, Aleksandr Grușko, citat de agenția de presă ucraineană Unian.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko

'Este imposibil de imaginat situația când aceste țări ar continua să nutrească speranța că vor adera la NATO, iar Alianța ar pregăti în mod real planuri pentru primirea lor, întrucât aceasta ar face să explodeze situația și va plasa Europa în pragul unei crize a cărei dimensiune și amploare sunt imposibil de imaginat astăzi', a avertizat Grușko.

Șeful misiunii permanente a Rusiei la sediul NATO din Bruxelles a spus că nu se așteaptă de la viitorul summit NATO de la Varșovia la măsuri orientate spre apropierea Ucrainei de Alianță deoarece Europa înțelege riscurile continuării 'jocului în jurul politicii ușilor deschise'.

'Vreau să vă spun că cei din NATO, cel puțin aceasta rezultă din contactele noastre, înțeleg consecințele grave pe care le-ar avea pentru securitatea europeană, pentru securitatea statelor NATO înseși pedalarea în continuare pe tema aderării Ucrainei la Alianță', a afirmat diplomatul rus, citat de RIA Novosti. Acest lucru îl înțeleg atât cei din NATO, cât și cei din Ucraina, dar cu toate acestea 'nimeni nu a anulat decizia summitului NATO din 2008 de la București, potrivit căreia Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței', a spus el în continuare .

Grușko a calificat această formulare 'o mină sub întreaga structură de securitate europeană'. Occidentul își dă foarte bine seama de toate riscurile legate de continuarea acestui joc în jurul 'politicii ușilor deschis', a insistat diplomatul rus, fără a exclude ca NATO să ia măsuri suplimentare în sprijinul Ucrainei, cum ar fi crearea unor noi fonduri pentru reformarea sectorului apărării ucrainean.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, declarase vara trecută că, pentru prima oară în istoria Ucrainei, numărul susținătorilor aderării la Alianța Nord-Atlantică în rândul cetățenilor l-a depășit pe cel al oponenților.

'Tot ceea ce vom face în domeniul securității se va axa pe standardele NATO. Dreptul de a lua o decizie finală în această privință aparține exclusiv poporului ucrainean în cadrul unui referendum', a afirmat Poroșenko.

Statele membre NATO au confirmat la summitul din 2008 de la București că Ucraina și Georgia au dreptul să adere la Alianță, dar au amânat rezolvarea acestei chestiuni pe termen nedeterminat.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...