Republica Cehă: Partidul premierului miliardar Babis revine în fruntea sondajelor, cu o lună înaintea alegerilor legislative

Republica Cehă: Partidul premierului miliardar Babis revine în fruntea sondajelor, cu o lună înaintea alegerilor legislative

Mişcarea populistă centristă ANO a premierului Andrej Babis a revenit în fruntea sondajelor de opinie din Republica Cehă cu o lună înaintea alegerilor legislative, după o scădere de popularitate din cauza nemulţumirilor legate de gestionarea pandemiei, relevă un sondaj citat marţi de AFP.

Formaţiunea ANO ("Da", în cehă) este susţinută de 27% dintre alegători, plasându-se înaintea a două grupuri de partide de opoziţie, arată sondajul realizat de agenţia Median în perspectiva scrutinului prevăzut pentru 8 şi 9 octombrie.

Potrivit Median, majoritatea susţinătorilor ANO sunt din grupa de vârstă 55+, formaţiunea premierului bucurându-se de popularitate şi în rândul alegătorilor cu un nivel mai scăzut de educaţie.

Pe poziţia a doua în sondaj, cu 21% din intenţiile de vot, s-a clasat alianţa Împreună, formată din Partidul civic democrat, de dreapta, din TOP 09 (centru-stânga) şi Uniunea creştin-democrată (centru), iar pe locul trei alianţa dintre Partidul Piraţilor şi mişcarea centristă STAN, cu 20,5%.

Sondajul realizat pe un eşantion de 1058 de persoane, între 1 august şi 2 septembrie, a mai indicat că vor mai trece pragul de intrare în parlament partidul de extremă dreapta SPD, cu 9%, şi Partidul comunist, cu 6%.

Social-democraţii, care au format actualul guvern minoritar din Cehia împreună cu ANO, sunt creditaţi cu doar 4,5% din intenţiile de vot, sub pragul de 5% necesar intrării în legislativ.

Rezultatele sondajului Median sunt similare celor ale altor recente sondaje ale agenţiilor Kantar CZ şi STEM, care plasează ANO în faţa celor două alianţe.

În timpul pandemiei, ANO a scăzut în sondaje "pentru că oamenii erau sătui de restricţii şi de proasta gestionare a situaţiei de către guvern", a declarat pentru France Presse Otto Eibl, analist politic la universitatea Masaryk din Brno.

Pe de altă parte, Babis, fost colaborator al serviciilor secrete comuniste în anii 1980, se confruntă cu acuzaţii de presupusă fraudă cu subvenţii europene, precum de conflict de interese în dublul său rol de prim-ministru şi proprietar al holdingului Agrofert, cu operaţiuni în sectoarele agroalimentar, chimic şi media. Retorica sa populistă şi o serie de gesturi politice, cum a fost creşterea pensiilor, l-au ajutat însă să-şi regăsească popularitatea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”