Republica Moldova: Alianța minoritară PLDM-PD va începe negocieri pentru crearea unei coaliții majoritare

Republica Moldova: Alianța minoritară PLDM-PD va începe negocieri pentru crearea unei coaliții majoritare

Formațiunile din actuala coaliție minoritară de la Chișinău - Partidul Liberal Democrat (PLDM) și Partidul Democrat (PD) - și-au anunțat intenția ca, după alegerile locale de duminică din Republica Moldova, să înceapă negocieri pentru crearea unei majorități în legislativ, fără a preciza însă cu cine vor avea aceste discuții, transmite agenția IPN.

''Reformarea coaliției de guvernare nu este o noutate. Atât eu, cât și domnul Lupu (Marian Lupu, liderul PD, n.red), cu mai mult timp în urmă am revenit de mai multe ori la acest subiect, care este unul de interes național și nu în interesul unui partid sau altuia. Mă refer la crearea unei majorități funcționale în Republica Moldova, pentru ca reformele și problemele care macină o țară întreagă să poată fi rezolvate'', a declarat președintele PLDM, Vlad Filat, potrivit sursei citate.

Și liderul PD, Marian Lupu, s-a referit la necesitatea de a întări puterea pe calea formării unei majorități parlamentare. ''Noi vom negocia. Cu cine, nu vă putem spune. Ce vrem noi și ce propunem noi este una, vom vedea ce vor și care sunt scopurile urmărite de către alte partide parlamentare. Cert este că această majoritate parlamentară trebuie să fie creată și să fie orientată către continuarea sprijinului pentru un program de guvernare proeuropean'', a declarat Marian Lupu.

Întrebat dacă după crearea unei noi coaliției va fi numit un nou guvern, Marian Lupu a afirmat că formarea unei guvernări parlamentare majoritare nu înseamnă o schimbare de guvern.

De amintit că, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat au preferat o alianță minoritară susținută de comuniști, în detrimentul unei coaliții proeuropene cu Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Actualul guvernul condus de Chiril Gaburici a fost confirmat de parlamentul de la Chișinău în februarie, cu voturile coaliției minoritare și cu cele ale comuniștilor lui Vladimir Voronin. Sprijinul oferit de comuniști pentru confirmarea în funcție a lui Chiril Gaburici, un om de afaceri considerat a fi un apropiat al lui Voronin, a dezamăgit electoratul care și-a dat votul pentru o coaliție proeuropeană și a generat comentarii negative în presa de la Chișinău, care a văzut în acest gest un risc pentru continuarea apropierii Republicii Moldova de UE. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă