Republica Moldova: Andrei Năstase este candidatul Platformei DA la funcţia de primar general al Chişinăului

Republica Moldova: Andrei Năstase este candidatul Platformei DA la funcţia de primar general al Chişinăului

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA, de centru-dreapta) l-a propus pe Andrei Năstase, liderul formaţiunii, drept candidat la funcţia de primar general al Chişinăului, informează mass-media de peste Prut, deşi societatea civilă aştepta ca formaţiunea acestuia împreună cu Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al Maiei Sandu, să propună un candidat comun.

În acest context, Mişcarea Civică Europeană - formată din deputaţi ai primului parlament moldovean, care au votat Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova în 1991, şi personalităţi care au militat pentru renaşterea şi eliberarea naţională - îndeamnă partidele proeuropene să desemneze un candidat comun la noile alegerile locale din municipiile Chişinău şi Bălţi, informează Radio Chişinău şi IPN.

Anunţul privind candidatura lui Andrei Năstase a fost făcut luni într-o conferinţă de presă, după şedinţa Consiliului Naţional Politic al PPDA de la sfârşitul săptămânii trecute, chiar dacă, oficial, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a stabilit data desfăşurării noilor alegeri în municipiile Chişinău şi Bălţi.

Andrei Năstase a declarat în conferinţa de presă menţionată că dacă va câştiga scrutinul va lansa schimbarea pentru normalitate în Chişinău, apreciind că cele mai grave probleme ale primăriei Chişinăului sunt haosul şi corupţia.

Inga Grigoriu, vicepreşedinta PPDA, a adăugat că formaţiunea dispune de o echipă solidă de profesionişti, de experţi în domeniile vitale pentru administrarea unui oraş, dar şi de un program amplu de modernizare a municipiului.

În acelaşi context, Năstase a spus că a discutat în urmă cu câteva zile cu preşedinta PAS, Maia Sandu, şi cu unii membri ai formaţiunii ei, cerându-le sprijinul în favoarea candidaturii sale. 'Aşteptăm răspunsul celor de la PAS dacă vor agrea (sau nu) această candidatură', a mai spus Năstase, citat de Independent.md.

Astfel, Andrei Năstase este primul candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău anunţat de către o formaţiune politică. La Chişinău ar urma să se desfăşoare noi alegeri după ce primarul suspendat, Dorin Chirtoacă, şi-a dat demisia la 16 februarie. Acesta a declarat că este gata să participe la scrutin. Primarul interimar Silvia Radu a spus anterior că este prematur să spună dacă va candida sau nu la alegeri.

În apelul său lansat luni, Mişcarea Civică Europeană subliniază că miza scrutinului local de la Chişinău şi Bălţi este esenţială din perspectiva alegerilor parlamentare ce se vor desfăşura la sfârşitul anului, transmite IPN.

Premisele pentru câştigarea alegerilor parlamentare se vor stabili la scrutinele locale din cele două municipii, iar desemnarea unor candidaţi comuni ar spori substanţial şansele forţelor proeuropene de a stăvili revanşa socialistă şi de a prelua guvernarea care, în prezent, este exercitată într-un mod iresponsabil pentru parcursul european al Republicii Moldova.

'Îndemnăm liderii partidelor proeuropene să conştientizeze riscurile la care supun parcursul european al Republicii Moldova în cazul în care s-ar aventura să desemneze, în mod unilateral, propriii candidaţi. Ar însemna o mişcare pe contrasens, ar reduce dramatic şansele taberei proeuropene de a se impune în scrutinele municipale şi ar şubrezi ultima speranţă a cetăţenilor de a schimba lucrurile în Republica Moldova', se spune în apelul citat de Radio Chişinău.

CEC încă nu a decis data la care vor fi organizate alegerile anticipate în Chişinău. În prezent, Comisia examinează demersurile depuse, inclusiv face o estimare a cheltuielilor necesare pentru organizarea noilor alegeri locale în municipiile Bălţi şi Chişinău, care nu sunt planificate în bugetul de stat.

Preşedintele grupului parlamentar al Partidului Liberal Democrat (PLDM), Tudor Deliu, consideră că PPDA s-a grăbit cu decizia de a-l desemna pe preşedintele formaţiunii drept candidat la alegerile locale din Chişinău, conform Deschide.md.

La rândul său, PAS susţine că până nu există o decizie a Comisiei Electorale Centrale referitor la alegerile locale din Chişinău şi Bălţi, este prematur să ia vreo decizie în acest sens. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte!

2 Așa o fi?

3 Un oficial al Pentagonului relatează despre o întâlnire fascinantă de șapte minute cu un OZN gigantic și „strălucitor”

4 Ce se întâmplă în Crimeea? / Rusia a juns să apeleze la „Prometeu”

5 VIDEO Șefa de pluton de la Patriot are 25 de ani!