Republica Moldova: Duel ANI vs preşedinta Curţii Constituţionale, reacţii oficiale

Republica Moldova: Duel ANI vs preşedinta Curţii Constituţionale, reacţii oficiale

Actul emis de Autoritatea Naţională de Integritate de la Chişinău în care se constată existenţa unui ''conflict de interese'' în cazul preşedintei Curţii Constituţionale, Domnica Manole, este ilegal, a declarat luni preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, potrivit IPN şi Deschide.md , într-o reacţie oficială cu privire la documentul dat publicităţii de ANI la 31 decembrie.

''Sper ca juriştii - oameni cu experienţă şi cunoştinţe în domeniu - să explice mai mult cu privire la acest subiect. Cred că aici trebuie să discutăm despre încrederea noastră în deciziile Autorităţii Naţionale pentru Integritate şi am vorbit despre asta de mai multe ori, despre modul în care această autoritate a funcţionat de la momentul creării sale până astăzi'', a afirmat Maia Sandu.

La rândul său, ministrul moldovean al justiţiei, Sergiu Litvinenco, a acuzat ANI de depăşirea atribuţiilor, calificând actul emis de Autoritatea Naţională pentru Integritate drept un fapt fără precedent în Republica Moldova.

''Ceea ce a făcut ANI în ajunul Revelionului nu este altceva decât o neglijare vădită sau nerecunoaştere a jurisprudenţei Curţii Constituţionale care, sub aspectul forţei juridice, este asimilată Constituţiei. De fapt, ne aflam în prezenţa unei arogări de atribuţii contrar Constituţiei, pe care însăşi Constituţia le interzice'', declară ministrul moldovean într-o reacţie pe contul său de Facebook.

''Modul în care s-a acţionat depăşeşte, după mine, abuzul la care s-a recurs atunci când Partidul Socialiştilor (PSRM) şi ŞOR au decis să revoce, contrar prevederilor constituţionale, mandatul unui judecător constituţional'', consideră Sergiu Litvinenko, amintind că atunci însăşi Curtea a apreciat că acea hotărâre ''atentează la însăsi esenţa Constituţiei Republicii Moldova''.

''Spre deosebire de acel caz, care a bulversat opinia publică naţională şi internaţională, în acest caz, deşi există o hotărâre a Curţii Constituţionale, s-a mers mai departe. Cu siguranţă că aşa ceva este fără precedent'', a apreciat Litvinenco, citat de Deschide.md.

Preşedinta Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Domnica Manole, şi-a exprimat surprinderea în legătură cu documentul ANI, anunţând luni că îl va contesta în justiţie, conform NewMaker.md. ''Actul în discuţie îmi provoacă mai multe nedumeriri'', a afirmat ea, referindu-se la Actul de constatare nr. 432/19 din 31 decembrie 2021 al ANI prin care s-a reţinut că ea ''nu a declarat şi nu a soluţionat prin abţinere un conflict de interese''.

Preşedinta CC a argumentat că inspectorul care a semnat actul de constatare ar ignora faptul că aceasta a fost recuzată de la judecarea cauzei în privinţa căreia i se impută participarea şi că recuzarea a fost examinată de ceilalţi colegi judecători ai săi, care s-au pronunţat printr-o decizie, în data de 27 aprilie 2021, conform NewMaker.md.

''În această decizie se menţionează că conflictele de interese pretinse în cadrul procedurii de jurisdicţie constituţională sunt soluţionate de către Curtea Constituţională în modul stabilit de articolele 134, 137 şi 140 din Constituţie şi 27 din Codul jurisdicţiei constituţionale. Curtea Constituţională se conduce în activitatea sa de Constituţie, de Legea cu privire la Curtea Constituţională, de Codul jurisdicţiei constituţionale, care nu autorizează aplicarea altor legi în procedura din faţa Curţii Constituţionale'', subliniază Domnica Manole într-o declaraţie transmisă presei de peste Prut.

În acest context, ea subliniază că decizia nu este obligatorie numai pentru judecătorii Curţii, ci pentru întreaga ordine juridică din Republica Moldova.

''De îndată ce îmi va fi comunicat (pe cale oficială) Actul de constatare nr. 432/19 din 31 decembrie 2021 îl voi contesta şi voi întreprinde toate acţiunile necesare de tragere la răspundere legală a inspectorului care şi l-a asumat'', a declarat Domnica Manole.

La 31 decembrie, ANI a publicat actul prin care este constatată încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către preşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, în urma unei verificări iniţiate în luna mai, la sesizarea deputatului socialist Grigore Novac. Deputatul socialist s-a referit la şedinţa Curţii Constituţonale din 27 aprilie 2021, conform mass-media moldovene. Domnica Manole participase la şedinţa în care a fost examinată revocarea mandatului său. Decizia a fost luata de judecătorii Curţii Constituţionale în urma deliberărilor, după ce parlamentarul Lilian Enciu solicitase recuzarea acesteia, pe motiv că ea este parte interesată.

Actul ANI poate fi contestat în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chişinău, indică media citate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina