Republica Moldova: Maia Sandu, decisă în privinţa anticipatelor; Dodon o acuză de ''tentativă de uzurpare a puterii''

Republica Moldova: Maia Sandu, decisă în privinţa anticipatelor; Dodon o acuză de ''tentativă de uzurpare a puterii''

Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a denunţat vineri intenţia preşedintei Maiei Sandu de a renunţa la consultările cu grupurile parlamentare în aşteptarea expirării termenului de trei luni de la demisia guvernului Chicu pentru a putea dizolva legislativul şi a declanşa anticipatele, calificând aceste planuri drept "tentativă de uzurpare a puterii de stat", relatează Agora.md.

"Este o tentativă de uzurpare a puterii de stat", prin subminarea Constituţiei, a declarat el.

Liderul socialiştilor Igor Dodon i-a atacat, din nou, pe partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, acuzându-i că "au luat apă în gură şi au băgat capul în nisip', în contextul în care preşedinta Maia Sandu a cerut - după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul cu privire la numirea repetată a Nataliei Gavriliţă în funcţia de premier - organizarea alegerilor anticipate sau a unui referendum pe tema demiterii sale, notează Ziarul de Gardă.

În acest context, Dodon le-a reproşat ambasadorilor occidentali acreditaţi la Chişinău, în special celor ai SUA şi UE, promovarea dublelor standarde, pe motiv că aceştia nu îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu încălcarea Constituţiei de către Maia Sandu, potrivit Deschide.md.

Dodon a numit-o "führer" pe Maia Sandu, spunând că ceea ce face ea aminteşte de unele evenimente din veacul trecut. "Orice führer şi-a început activitatea prin încălcarea Constituţiei, normelor legale şi uzurparea puterii de stat.', a comentat Dodon pe blogul său.

Mai mult, Dodon a acuzat ambasadorii străini că tolerează "fărădelegile' făcute de "preferata lor Maia Sandu". "Interesant de ce tac ambasadorii. Imaginaţi-vă dacă eu aş fi făcut aşa dezmăţ pe care şi-l permite Maia Sandu. Săreau toţi în capul meu. Unde sunt acum partenerii de dezvoltare cu mari standarde europene? Au luat apă în gură şi au băgat capul în nisip pentru că 'o fi ea rea, dar e a noastră'. Dumneavoastră creaţi precedente cu acceptul tacit al fărădelegilor care se întâmplă", a acuzat Dodon.

Liderul socialiştilor i-a mai acuzat că au apărat pe cei care "în guvernele proeuropene au furat miliarde" şi i-a atenţionat că vor fi penalizaţi de popor, scrie Ziarul de Gardă.

Igor Dodon a declarat totodată că va merge pe căi constituţionale pentru a o "pedepsi" pe actuala preşedintă a ţării.

Mai mult, el nu exclude ca parlamentul să declare stare de urgenţă pentru a oferi guvernului demisionar împuterniciri suplimentare în vederea administrării treburilor publice, potrivit Deschide.md. Acest pas, susţine liderul PSRM, ar putea fi aplicat în cazul în care Maia Sandu va refuza în continuare să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru.

Maia Sandu a reiterat joi seara în cadrul unei emisiuni televizate că cel mai probabil nu va desemna niciun candidat la funcţia de premier până în data de 23 martie, când se vor împlini trei luni de la demisia guvernului Chicu, iar Curtea Constituţională va trebui să spună dacă sunt întrunite circumstanţele pentru dizolvarea parlamentului, notează Ziarul Naţional din Chişinău.

"Strategia mea este să se ajungă la alegeri anticipate. Nu am de ce să accept un guvern al unei majorităţi corupte, formată din transfugi. Dacă ei nu sunt de acord cu anticipatele, atunci să mergem la referendum. Referendumul va fi vocea poporului care va indica foarte clar cine are dreptate", şi-a explicat Maia Sandu poziţia în emisiunea moderată de jurnalista Lorena Bogza.

Pe acest fundal al crizei care se acutizează, unii observatori de la Chişinău consideră că Maia Sandu ar trebui să desemneze un alt candidat la funcţia de premier şi să înceapă discuţiile cu grupurile parlamentare pentru ieşirea din impas. Chiar dacă Maia Sandu este animată de scopuri "nobile", nerespectarea deciziei Curţii Constituţionale ar avea un efect pentru democraţie, şi aşa plăpândă în Republica Moldova, consideră editorialistul de la Ziarul Naţional din Chişinău, Nicolae Negru.

"Preşedinta Maia Sandu a păşit pe un teren mişcător, minat. Fără să vrea, ea contribuie la consolidarea majorităţii Dodon-Şor-Plahotniuc, după cum în 2019, insistenţa de a-şi asuma răspunderea pentru selectarea candidaturii procurorului general s-a soldat cu instalarea unui guvern al lui Dodon", apreciază editorialistul citat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”