Republica Moldova: Patru partide ar accede în parlament în caz de alegeri anticipate (sondaj)

Republica Moldova: Patru partide ar accede în parlament în caz de alegeri anticipate (sondaj)

Patru partide ar accede în mod cert în viitorul parlament de la Chişinău în caz de alegeri parlamentare anticipate, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, ale cărui rezultate sunt citate luni de Radio Chişinău.

Conform rezultatelor anchetei, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) este creditat cu cele mai multe intenţii de vot - 36%, acesta fiind urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) - 32,7%, Partidul Şor (al fostului primar de Soroca Ilan Şor) - aproape 10% şi Partidul Nostru, al lui Renato Usatâi, primarul din Bălţi, cu puţin peste 7% din preferinţe.

Potrivit sondajului, 42% dintre cei intervievaţi consideră că în actuala situaţie politică este prioritară formarea unui nou guvern, iar 39% optează pentru alegeri parlamentare anticipate.

Preşedintele Maia Sandu este persoana politică în care moldovenii au cea mai mare încredere, ea fiind urmată de predecesorul său în funcţie, Igor Dodon, cu 21%, şi de politicianul fugar Ilan Şor - 6%. Se pare că faptul că fostul primar de Orhei, Ilan Şor, este dat în căutare internaţională pentru devalizarea mai multor bănci din Republica Moldova nu-i afectează popularitatea. Un sfert din cei intervievaţi au declarat că nu au încredere în niciun politician.

Sondajul mai arată că, în cazul unui referendum, 42% din populaţie ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE, iar 39% - la Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia.

Însă numai un sfert dintre cei chestionaţi ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la NATO în cazul unui referendum pe această temă, în timp ce peste 50% dintre cei intervievaţi s-au declarat împotriva unei astfel de opţiuni.

Sondajul a fost realizat în perioada 12-20 februarie pe un eşantion de 1.191 de persoane, cu o marja de eroare estimată la 3%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante