Republica Moldova va exporta, în premieră, în Uniunea Europeană, carne de pasăre și ouă

Republica Moldova va exporta, în premieră, în Uniunea Europeană, carne de pasăre și ouă

Autoritățile au anunțat că Republica Moldova a obținut dreptul de a exporta, în Uniunea Europeană, carne procesată de pasăre și ouă de categoria A, fiind o premieră pentru Guvernul de la Chișinău, după un proces complex.

MAEIE, condus de Nicu Popescu, susține că vor fi numeroase beneficii pentru țară. FOTO: Arhivă

Decizia privind faptul că Republica Moldova poate exporta în UE aceste produse a fost publicată în data de 9 martie. Potrivit directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Radu Musteață, hotărârea va deschide noi piețe de desfacere pentru producătorii avicoli, iar cei, care vor solicita acest drept, vor fi monitorizați riguros de autorități, astfel încât să respecte cerințele necesare.

,,Această reușită, de fapt, demonstrează în primul rând că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor are un sistem de control oficial recunoscut de Uniunea Europeană, demonstrează că implementează acele cerințe și rigori stipulate în regulamentul european și Republica Moldova face pași importanți în domeniul de asigurare a siguranțelor produselor alimentare destinate pieții interne, cât și cea a exportului”, a menționat șeful ANSA.

În spatele acestei reușite stau mai multe acțiuni luate în ultimii ani de instituțiile de resort, spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

,,Ministerul Agriculturii a avut un amplu proces de armonizare legislativă de-a lungul anilor și ca să ajungem astăzi ca țara să fie listată a însemnat că au trebuit să fie transpuse peste 20 de directive și regulamente ale Uniunii Europene. Au fost adoptate legi și regulamente care țineau de sănătatea și bunăstarea animalelor, de identificarea trasabilității animalelor, pe segmentul medicamentelor de uz veterinar”, a spus ministrul.

Beneficiile dreptului de a exporta în UE a acestor produse

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) susțin că prin acest drept de export, țara va avea multiple beneficii, între care atragerea investițiilor.

,,Această decizie va deschide noi piețe pentru producătorii moldoveni, va contribui la creșterea exporturilor și poate stimula dezvoltarea acestui segment al industriei alimentare, atrăgând în același timp investiții străine.De asemenea, această decizie reprezintă o recunoaștere a faptului că Republica Moldova respectă standardele europene, producând și furnizând produse alimentare de înaltă calitate”, au transmis angajații instituției.

Cifre despre sectorul avicol

Republica Moldova mai exportă carne de pasăre și ouă în țările arabe, în Orientul Mijlociu. În prezent, în țara vecină activează 43 de unități de creștere a păsărilor și circa 227 de mii de gospodării individuale, fiind crescute, în total, un număr de până la șase milioane de păsări.

La fel sunt 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual circa 45 de mii tone de carne de pasăre, dar și 12 centre de colectare a ouălor, cu o cifră anuală de 253 de milioane.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă