Republica Moldova: Zeci de mii de manifestanți, reuniți la Chișinău, au cerut alegeri anticipate

Republica Moldova: Zeci de mii de manifestanți, reuniți la Chișinău, au cerut alegeri anticipate

Zeci de mii de manifestanți s-au reunit sâmbătă, în centrul Chișinăului, pentru a protesta contra desemnării unui nou premier al Republicii Moldova și pentru a cere organizarea de alegeri parlamentare anticipate, transmite AFP.

'Am obținut demisia guvernului. Am împiedicat desemnarea unui premier al oligarhilor, Vlad Plahotniuc, în funcția de prim-ministru. Vom rămâne aici până la final', a declarat unui dintre organizatorul protestelor, avocatul Andrei Năstase.

'Lașitatea președintelui a trimis oamenii în stradă! Nu vom permite formarea guvernului, vrem doar alegeri', a continuat el.

Manifestația a fost organizată la apelul Platformei civice 'Demnitate și Adevăr', mișcare creată de jurnaliști, politologi și alți reprezentanți ai societății civile favorabili integrării europene a Republicii Moldova.

O altă manifestație a fost organizată de Partidul Socialist, al lui Igor Dodon. 'Jos puterea! Jos oligarhii! Jos bandiții! Dacă nu dăm jos această putere, Moldova ca națiune va înceta să existe în doi ani!', a spus Dodon în fața participanților la demonstrație.

Potrivit poliției moldovenești, la diferitele manifestații organizate sâmbătă la Chișinău au participat în total circa 30.000 de persoane.

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat vineri după-amiaza decretul privind desemnarea noului candidat al majorității parlamentare declarate, Pavel Filip, la funcția de premier.

Conform prevederilor Constituției moldovenești, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului și componenței guvernului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Ce se întâmplă în China?

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990