Respectă orele de liniște atunci când folosești o bormașină. Sfaturi utile pentru a evita o amendă

Respectă orele de liniște atunci când folosești o bormașină. Sfaturi utile pentru a evita o amendă

Doar norocoșii care nu au stat la bloc nu știu cât de neplăcut este zgomotul scos de bormașină. Acesta este cu atât mai plăcut dimineața, la prima oră, când oamenii încă vor să doarmă, sau să-și bea cafeaua în liniște în timp ce se pregătesc pentru o nouă zi de muncă.

Locuitul la bloc presupune multe neplăceri, cele mai multe dintre acestea constând în renovarea apartamentelor sau în folosirea bormașinii pentru a da câte o gaură în perete, fie pentru instalarea unui tablou, al unui raft suspendat sau a altui corp de mobilier.

Periodic vei găsi o mică modificare pe care să o aduci locuinței, însă este important să faci acest lucru fără să-i deranjezi pe cei din jur. Iată câteva sfaturi utile pentru a folosi bormașina în afara orelor de liniște astfel încât să eviți o amendă.

Ce sunt orele de liniște?

Orele de liniște, potrivit legii din România, sunt perioadele în care nu ai voie să-ți deranjezi vecinii cu zgomote tari, fie că dai muzica tare sau că folosești o bormașină Hyundai cu nivel scazut de decibeli .

Aceste ore de liniște sunt cuprinse în următoarele intervale: 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00. Acestea sunt considerate ore de odihnă, iar zgomotele produse în aceste intervale orare se sancționează cu amendă.

Potrivit legii 61/1991, nu se face diferența între orele de liniște din cursul săptămânii și cele din weekend. Prin urmare, fie că este zi lucrătoare, fie că este sâmbătă sau chiar duminică, orele de liniște pe care trebuie să le respecți sunt aceleași.

Regulile privind folosirea bormașinilor în timpul orelor de liniște

Folosirea bormașinilor în timpul acestor ore de liniște nu poate fi făcută la bloc, cu excepția cazului în care, în prealabil, obții acordul scris al vecinilor. De exemplu, dacă urmează să faci o reparație care nu poate fi făcută la o altă oră, tu depinzând de alte persoane (de exemplu ai comandat mobilă și persoanele responsabile vin să o instaleze în timpul orelor de liniște), singura soluție este să-ți anunți vecinii pentru a evita ca poliția să ajungă la ușă și să te amendeze.

Dacă stai la casă, lucrurile sunt mai simple. În cazul în care lucrările se fac în interiorul casei, închide geamurile și ușile pentru a împiedica zgomotul să iasă.

Regulile privind folosirea bormașinilor în orele de liniște specifice diferitelor țări

Orele de liniște diferă de la o țară la alta, prin urmare dacă locuiești într-o altă țară, este important să știi care sunt orele de liniște din locul respectiv și să le respecți.

De exemplu, în Germania, orele de liniște sunt stabilite diferit, în funcție de landuri, însă, în general, sunt cuprinse între orele 22:00 - 6:00 și 13:00 - 15:00. În Italia, orele de liniște sunt cuprinse între orele 22:00-8:00 si 13:00-16:00. În schimb, Grecii țin foarte mult la sista lor, iar orele de liniște din timpul zilei sunt cuprinse între 15:00 - 17:30.

Cum să eviți o amendă atunci când folosești bormașina

Dacă vrei să eviți o amendă, cel mai simplu lucru este să respecți orele de liniște și să nu folosești bormașina în aceste perioade. Potrivit legii, constituie contravenție și zgomotele puternice făcute în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban. Așadar, respectarea orelor de liniște trebuie făcută chiar dacă stai la casă și lucrezi în propria curte.

Potrivit legii, persoanele care nu respectă aceste ore de liniște și fac gălăgie, riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

În cazul contravențiilor repetate, amenzile sunt mai mari. Dacă fapta se repetă la 24 de ore de la săvârșirea primei fapte, amenzile cresc, putând ajunge până la 3.000 de lei.

Folosirea constantă a bormașinii, fără motiv, duce la amenzi și în afara orelor de liniște

Folosirea constantă a bormașinii, fără motiv întemeiat, este pedepsită prin lege. Aici este vorba despre cei care nu fac reparații în casă, ci de cei care lucrează constant la diverse proiecte ori construiesc mobilier acasă, pentru alți clienți.

Concret, potrivit legii, constituie contravenție „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă” (articolul 2, punctul 25). Amenda pentru aceasta contravenție este mai mică, fiind cuprinsă între 200 și 1000 de lei.

Sfaturi practice pentru a respecta orele de liniște în timp ce folosești bormașina

Dacă te-ai apucat de renovarea locuinței și ești nevoit să folosești diverse mașini de găurit sau înșurubat și alte aparate care fac zgomot, este important să-ți creezi un program astfel încât să respecți orele de liniște pentru a evita o amendă. Iată câteva sfaturi utile de care să ții cont:

· Trezește-te cât mai devreme dimineața. De preferat la 7:00, astfel încât să ai timp să iei micul dejun și să-ți bei cafeaua până la ora 8:00 când te poți apuca de treabă.

· Programează-ți sarcinile astfel încât să termini o parte de ele la ora 13:00.

· Ia o pauza până la ora 14:00, timp în care poți lua prânzul și te poți odihni puțin.

· Reia munca după ora 14:00, însă ai grijă să termini totul până la ora 22:00.

· Păstrează liniștea între orele 22:00 și 8:00 dimineața.

Ce să faci în cazul în care primește o amendă pentru folosirea bormașinii în timpul orele de liniște

Dacă totuși ai primit o amendă pentru perturbarea liniștii publice, în urma folosirii bormașinii în timpul orelor de liniște, este important să știi cum trebuie să procedezi. În acest caz ai două opțiuni – fie plătești amenda, fie o contești dacă este neîntemeiată.

Plătirea amenzii

Plătirea amenzii se poate face fizic sau online.

Plata fizică se face la direcțiile de taxe și impozite locale și la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării.

Plata amenzii online se poate face pe platforma ghișeul.ro. Această modalitate este mai rapidă și te scutește de drumurile și cozile de la birourile direcției publice.

În cazul amenzilor pentru utilizarea bormașinii, nu există acea perioadă de timp în care amenda plătită poate fi mai mică. Aceasta se plătește integral indiferent de perioada în care se face.

Contestarea amenzii

Desigur, dacă amenda a fost neîntemeiată, poți apela la o contestație. Contestația poate fi făcută în 15 zile de la momentul în care ai primit amenda.

Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, iar termenul de judecată fixat de judecător nu va depăși 30 de zile. Plângerea se depune împreună cu dosarul care atestă faptul că ai dreptate. Acestuia I se atașează copia (nu originalul!) procesului-verbal.

Atenție! Plângerea suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării la instanță și până la data pronunțării hotărârii judecătorești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...