Rețeta celor mai buni gogoșari în oțet. Secretul murăturilor cu care nu dai greș, ce pui ca să fie delicioase

Rețeta celor mai buni gogoșari în oțet. Secretul murăturilor cu care nu dai greș, ce pui ca să fie delicioase

Cei mai buni gogoșari în oțet se fac după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Murăturile ies delicioase și pot fi păstrate mult timp în cămară. Ingredientul secret le face gustoase și crocante.

Gogoșari în oțet FOTO Adevărul

Zeamă:

3 litri apă

1,5 l oțet de 9 grade

450 g zahăr

300 g miere

30 boabe piper

6 foi dafin

30 g boabe muștar

3 rămurici cimbru uscat

3 linguri sare

Mod de preparare:

"Gogoșarii trebuie să fie mari, roșii și tari. Pentru a fi mai spornici, gogoșarii se pot tăia în jumătăți, sferturi, felii. La un borcan de 10 litri trebuie cam 10-14 kg gogoșari și cu 1-2 litri mai puțină zeamă decât de obicei. Se dau feliile într-un clocot, 2-3 minute în zeamă, apoi se îndeasă în borcan", se arată în rețeta publicată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Pentru ca preparatul să fie perfect, gospodinele trebuie să respecte întocmai pașii gătirii. Zeama fiartă și puțin răcită( în care s-au amestecat oțetul, zahărul și mierea) se toarnă în borcanul bine spălat, umplut cu gogoșari. Pentru ca borcanul să nu se spargă trebuie să-l așezăm pe lame de cuțit. Când borcanul s-a umplut se întind rămurele de cimbru uscat. Se acoperă cu o farfurie, se învelește în cârpe să-și păstreze căldura și se lasă toată noaptea să respire și să scadă. A doua zi se completează cu zeama rămasă, se leagă cu celofan bine spălat și înmuiat în apă fierbinte. După 3-4 săptămâni e numai bun de mâncat.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?