Retorica lui Zelenski începe să irite occidentul?

Retorica lui Zelenski începe să irite occidentul?

James Landale, corespondent diplomatic al BBC: Retorica lui Zelenski și Kuleba începe să epuizeze răbdarea unor diplomaţi occidentali.

Responsabilitatea pentru incidentul din Polonia, unde doi oameni au murit după explozia unei rachete rătăcite lansate în războiul Rusiei cu Ucraina, rămâne încă să fie stabilită, dar modul în care ţările au reacţionat la acest eveniment, înainte ca faptele să fie pe deplin cunoscute, a fost revelator pentru noua realitate ce s-a impus după invazia din 24 februarie, comentează James Landale, corespondent diplomatic al BBC, conform news.ro.

Ucraina s-a grăbit să dea vina pe Rusia. Preşedintele Zelenski a spus că este „un atac cu rachete ruseşti asupra securităţii colective” şi, ca atare, „o escaladare foarte semnificativă”. Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat că a sugera că rachetele făceau parte din arsenalul apărării aeriene ucrainene ţine de „teoriile conspiraţiei” şi de propaganda rusă. Numai că aceste afirmaţii despre Rusia au părut ulterior să fie nefondate.

Acest tip de retorică începe să epuizeze răbdarea unor diplomaţi occidentali. Aceştia se tem că limbajul şi cererile uneori exagerate ale Kievului riscă să contribuie la aşa-numita „oboseală” în rândul aliaţilor în legătură cu Ucraina.

Diplomat dintr-o țară NATO în post la Kiev pentru Financial Times: Ucrainienii mint. Este mai distructiv decât racheta

Răspunzând la comentariile lui Zelenskyy, un diplomat dintr-o țară NATO din Kev a declarat pentru Financial Times: „Devine ridicol. Ucrainenii distrug încrederea [noastră] în ei. Nimeni nu dă vina pe Ucraina și mint deschis. Acest lucru este mai distructiv decât racheta.”

Kievul a reafirmat, miercuri, că racheta care a ucis doi oameni cu o zi înainte într-un sat polonez de lângă graniţa cu Ucraina a fost „rusească”, contrazicând NATO şi Washington care acreditează mai degrabă teza unei rachete de apărare ucrainene, informează AFP.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia