Revolta orcilor: de ce au devenit atât de agresive balenele ucigașe? „Sunt extrem de puternice și de bine organizate“

Revolta orcilor: de ce au devenit atât de agresive balenele ucigașe? „Sunt extrem de puternice și de bine organizate“

Ce se întâmplă cu revolta orcilor? Probabil că știți că orcile „atacă” iahturi. Începând din anul 2020, orcile din strâmtoarea Gibraltar au un mod aparte de a „interacționa” cu velierele : atacă navele și rup cârmele, relatează The Guardian.

Orcile sunt cunoscute sub numele de balene ucigașe. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Orcile sunt cunoscute sub numele de balene ucigașe, însă fac parte din familia delfinilor și nu au fost niciodată cunoscute ca fiind agresive față de oameni. Însă, de-a lungul ultimilor trei ani, au fost înregistrate peste 500 de interacțiuni, trei ambarcațiuni s-au scufundat și alte zeci au fost avariate. În urmă cu o lună, o orcă a atacat o barcă în apropiere de Shetland.

Ceea ce mi s-a părut cel mai înfricoșător a fost respirația foarte puternică a animalului", a declarat navigatorul olandez vizat, dr. Wim Rutten, care pescuia macrou. „Poate că a vrut doar să joace. Sau să mă privească în ochi. Sau să scape de firul de pescuit”, a mai adăugat Rutten.

Există un aspect interesant în această privință. De ce acționează astfel orcile? La această întrebare este ușor de răspuns: nu știm ce fac sau de ce. „Ceea ce cred că este cel mai interesant în legătură cu acest lucru este că, de fapt, nu știm deloc", a afirmat biologul Tom Mustill.

Ar putea fi un comportament curios și jucăuș", conform unui raport din anul 2021 al Grupo Trabajo Orca Atlantica. Aceasta este o teorie populară pe care Philip Hoare, autorul cărților „Leviathan” și „Albert and the Whale”, o aprobă.

Hoare a avut parte de propria interacțiune cu o orcă în Sri Lanka , când un mic grup de orci i-a atacat barca: „Niciodată în viața mea nu am fost atât de emoționat și atât de speriat", a mărturisit el.

„Sunt extrem de puternice, incredibil de inteligente și de bine organizate”, a mai adăugat Philip Hoare.

Nu au fost semnalate situații în care orcile să omoare oameni, însă, spune Mustill: „Dacă balenele ucigașe ar vrea să înceapă să atace oameni, distrugerea navelor mici este o modalitate foarte ciudată de a face acest lucru”.

Există și alte teorii. Este posibil ca învelișul din fibră de sticlă al bărcilor cu pânze să fie plăcut, iar orcile să se bucure de acea senzație pe care acesta o oferă. Însă, ar putea ataca ambarcațiunile și din răzbunare.

Conform unui raport al The Atlantic Orca Working Group din 2021, interacțiunile ar putea fi un răspuns la evenimentele trăite de fiecare orcă în parte: „Un comportament indus de un incident neplăcut și, prin urmare, un răspuns defensiv".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat