REZERVAŢII NATURALE: Podul natural de la Ponoare (Podul lui Dumnezeu)

REZERVAŢII NATURALE: Podul natural de la Ponoare (Podul lui Dumnezeu)

Podul natural de la Ponoare, judeţul Mehedinţi, este o arcadă naturală de circa 25 m lungime, 8 m lăţime şi 14 m înălţime, arată DJS Mehedinţi ( https://mehedinti.insse.ro ).

Foto: (c) LAZAR SCHINDERMAN/Arhiva istorică AGERPRES


Format prin prăbuşirea tavanului unei peşteri, este un fenomen unic în ţară. Peştera de la Pod, cu o lungime de 633 m, este originea Podului natural de la Ponoare, potrivit sursei citate.

Intrarea în peşteră are forma unui arc de cerc, cu o lăţime de 15 metri şi înălţime de peste 3 metri, astfel încât accesul în peşteră se face uşor. Altitudinea din zonă este de 337 metri. Galeriile au o lungime totală de 734 metri, prezentând spaţii largi, cu bogate formaţiuni de stalagmite şi stalactite ( https://cdst.ro ).

În platoul din spatele peşterii se găseşte o altă componentă a complexului carstic situat în această zonă, reprezentată de câmpurile de lapiezuri, care sunt de fapt formaţiuni geologice calcaroase ca nişte încreţituri.

Foto: (c) LAZAR SCHINDERMAN/Arhiva istorică AGERPRES


Lapiezurile au forme alungite şi brăzdate, pe care apa le-a format în rocile de calcar. Aceste şanţuri depăşesc uneori 4 - 5 metri lungime şi au o adâncime de până la 30 cm, fiind uneori acoperite cu vegetaţie. Câmpurile de lapiezurile de la Ponoare se remarcă prin varietate şi extindere, fiind cunoscute mai multe grupări de lapiezuri, cum ar fi cele din Dealul Peşterii, care formează două câmpuri distincte, Câmpul Cleopatrei şi Câmpul Afroditei.

De altfel, câmpurile de lapiezuri reprezintă cel mai valoros element al acestui complex, cel mai remarcabil câmp de lapiezuri din ţară ( https://mehedinti.insse.ro ). Acesta oferă un peisaj inedit prin ariditatea sa şi prin sculptarea adâncă a calcarului sub un înveliş impermeabil pe o suprafaţă foarte mare.

Foto: (c) LAZAR SCHINDERMAN/Arhiva istorică AGERPRES


În apropierea comunei Ponoarele, se află pădurea de liliac de la Ponoare, declarată monument al naturii, cu o suprafaţă de 20 ha, din care cca. 10 ha este rezervaţie forestieră. Aici, pe lângă liliac şi mojdrean care sunt speciile principale, mai apar gorunul, cornul, cărpiniţa, vişinul turcesc etc.

În pădurea de la Ponoare, în prima parte a lunii mai, are loc cea mai mare sărbătoare a judeţului Mehedinţi - Sărbătoarea liliacului. (surse: https://mehedinti.insse.ro ; https://cdst.ro ) AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, redactor Arhiva Foto: Elena Bălan, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…