Rezultatele alegerilor legislative din Kârgâzstan - anulate; Kremlinul şi-a exprimat îngrijoarea în legătură cu violenţele post-electorale

Rezultatele alegerilor legislative din Kârgâzstan - anulate; Kremlinul şi-a exprimat îngrijoarea în legătură cu violenţele post-electorale

Kârgâzstanul a anulat marţi rezultatele controversate ale alegerilor sale legislative, după o noapte de violenţe post-electorale în capitala Bişkek, care au dus la eliberarea de către mulţime a marelui rival al actualului şef al statului kârgâz, informează AFP.

În după-amiaza şi seara zilei de marţi, violenţele păreau să se extindă şi în alte regiuni ale Kârgâzstanului, în timp ce preşedintele Sooronbai Jeenbekov afirmă în continuare că deţine controlul asupra situaţiei.

Contestate de manifestaţii ale opoziţiei care au luat cu asalt în noaptea de luni spre marţi sediul guvernului, după confruntări cu poliţia care s-au soldat cu un mort şi 686 de răniţi, rezultatele scrutinului "au fost invalidate", a anunţat Comisia Electorală a acestei foste republici sovietice din Asia Centrală.

O ameninţare în plus pentru putere, contestatarii l-au eliberat din închisoare pe Almazbek Atambaev, fost preşedinte încarcerat de un an şi fost aliat devenit principalul adversar al succesorului său.

Şeful statului este în continuare la Bişkek şi "deţine controlul" asupra ţării, a insistat Preşedinţia kârgâză.

Parlamentul l-a ales marţi premier pe politicianul de opoziţie, Sadyr Zhaparov, potrivit agenţiei RIA, citată de Reuters, după demisia fostului prim-ministru în contextul protestelor post-electorale. Însă, conform website-ului local Akipress, puţin timp mai târziu Zhaparov şi alţi politicieni au fost nevoiţi să fugă din hotelul unde se reunise parlamentul, după ce mai multe persoane înarmate cu bâte şi pietre au pătruns în clădire.

Kremlinul şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu situaţia din Kârgâzstan, îndemnând toate forţele politice din această fostă republică sovietică la o reglementare în cadrul legii a conflictului dintre opoziţie şi putere.

"Suntem fără îndoială îngrijoraţi de toate acestea şi sperăm că toate forţele politice vor găsi în ele puterea de a rămâne în constituţionalitate şi vor găsi rapid o soluţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Baza militară rusă din Kârgâzstan a anunţat la rândul său că şi-a întărit securitatea.

Autorităţile Kârgâzstanului, ţară săracă, au fost slăbite în ultimele luni de o serie de scandaluri politico-financiare.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

2 București, duminică seara...

3 Dihonie în PSD din cauza grevei de la STB! / Ciolacu a strâns-o de „amigdale” pe Firea să-l demisioneze pe ăla d…

4 Așa o fi?

5 Ce este „Mertvaya Ruka” sau „Mâna Moartă”, Mașinăria Apocalipsei a Rusiei