Riscul de cancer de prostată este cu 20% mai mare la bărbații care se trezesc noaptea timp de 30 de minute

Riscul de cancer de prostată este cu 20% mai mare la bărbații care se trezesc noaptea timp de 30 de minute

Cercetătorii Institutul Național de Cancer din Maryland, SUA, au descoperit că un somn neadecvat ar putea reprezenta un risc major pentru apariția cancerului de prostată, relatează DailyMail. Un studiu recent publicat în „Journal of the National Cancer Institute” din Marea Britanie arată că bărbații care se trezesc în timpul nopții timp de 30 de minute au cu 20% mai multe șanse de a dezvoltată această boală.

Somnul perturbat poate creşte riscul de cancer de prostată, foto arhivă

Potrivit statisticilor, cancerul de prostată afectează aproximativ 50.000 de bărbați în fiecare an în Marea Britanie și ucide aproape 12.000 de bărbați. Principalii factori de risc includ îmbătrânirea, un istoric familial al bolii, obezitatea și originea etnică (la bărbații de culoare probabilitatea de a dezvolta o tumoare este dublă).

Somnul perturbat a mai fost propus anterior ca o cauză a cancerului de prostată, dar majoritatea testelor s-au bazat pe faptul că pacienții își aminteau cu exactitate cât de bine au dormit, o metodă de cercetare care, de obicei, nu este fiabilă.

Experții de la Institutul Național de Cancer din Maryland, SUA, au analizat apoi datele a 30.000 de bărbați britanici care nu aveau cancer de prostată la începutul participării la acest studiu. Pe parcursul cercetării, ei au purtat un monitor asemănător unui ceas, pentru a măsura mișcările nocturne și tulburările de somn.

Rezultatele, publicate în „Journal of the National Cancer Institute”, au arătat că cei care au înregistrat 30 de minute sau mai mult de veghe în timpul nopții aveau cu 15 până la 20% mai multe riscuri de a dezvolta o tumoare la prostată mai târziu în viață.

Oamenii de știință cred că pericolul provine din perturbarea ritmului circadian - ceasul intern al organismului - care, la rândul său, scade nivelul de melatonină, hormonul care induce somnul.

Studiul nu a sugerat nicio legătură între mersul târziu la culcare și cancer, dar a relevat că riscurile cresc în cazul bărbaților care se agită în mod constant timp de cel puțin o jumătate de oră când se stinge lumina.

Într-un raport privind descoperirile, oamenii de știință au declarat: „Aceste rezultate sugerează că tulburările frecvente ale somnului pot fi un factor de risc pentru cancerul de prostată”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?