Riscul la care se expun oamenii care trăiesc la țară: „Să fim atenţi la cei dragi“

Riscul la care se expun oamenii care trăiesc la țară: „Să fim atenţi la cei dragi“

Oamenii de la țară prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de piele, întrucât nu se protejează la expunerea la soare, conform unor studii recente.

Persoanele care trăiesc la țară au un risc mai mare de a face cancer de piele FOTO Shutterstock

Un studiu recent arată că persoanele care locuiesc la ţară au un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer din cauza expunerii neprotejate la soare. Cercetătorii au descoperit că adulţii şi copiii din mediul rural au primit doze semnificativ mai mari de UV la mijlocul zilei.

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, spune că în cabinet vin tot mai mulți pacienți care nu se protejează atunci când se expun la razele soarelui: „Din păcate, vedem tot mai des în cabinet efectele pe care le poate avea asupra pielii expunerea necontrolată la razele soarelui. Anul trecut, Fundaţia pentru Sănătatea Pielii a participat la cinci caravane medicale în cinci sate din judeţul Prahova pentru a oferi consultaţii persoanelor din comunităţile defavorizate. Din cei 150 de pacienţi care au beneficiat de consultaţii, am identificat patru cancere de piele, pe care pacienţii nu ar fi avut altfel şansa să le descopere, din cauza lipsei de informare şi a accesului greoi la servicii medicale. Doi dintre aceştia au beneficiat de operaţii pro bono prin tehnica de chirurgie Mohs , tehnică cu un risc minim de recidivă, prin care se evită excizii mari, care ar lăsa cicatrici importante“.

Medicul recomandă ca fiecare persoană să fie atentă la semnele care apar pe piele, iar orice bubiţă care nu se vindecă sau care îşi modifică forma sau culoarea să fie verificată la un control dermatologic: „Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul de piele chiar poate fi văzut, avem şanse mari să îl diagnosticăm în stadiu incipient fără a fi nevoie de investigaţii complicate. Pentru acest lucru este însă important să fim atenţi la cei dragi, dacă mergem la părinţi sau la bunici la ţară să le privim cu atenţie chipul, braţele care ne îmbrăţişează sau mâinile cu care ne pregătesc mâncarea preferată”, spune medicul specialist.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?