Riscul unei erupții vulcanice crește în Islanda. A fost declarată stare de urgență, un oraș a fost evacuat

Riscul unei erupții vulcanice crește în Islanda. A fost declarată stare de urgență, un oraș a fost evacuat

Islanda a declarat stare de urgență după o serie de cutremure. Experții afirmă că riscul unei erupții vulcanice este în creștere, reprezentând o amenințare pentru un orașul Grindavík, care a fost deja evacuat.

Vulcanul Fagradalsfjall (Islanda) în pericol de a erupe FOTO Arhivă

Autoritățile au ordonat ca mii de oameni care locuiesc în orașul Grindavík din sud-vestul să plece, ca măsură de precauție. Oficiul meteorologic islandez (IMO) a declarat că există un risc considerabil de erupție vulcanică, notează BBC News .

Probabilitatea unei erupții pe sau chiar în afara peninsulei Reykjanes a crescut de dimineață, potrivit IMO. Prin urmare, o erupție ar putea începe oricând în următoarele zile, potrivit comunicatului.

„O erupție iminentă”

Thor Thordason, profesor de vulcanologie la Universitatea din Islanda, a declarat că un râu de magmă de 15 kilometri lungime care curge sub peninsulă este încă activ.

„De aceea vorbim despre o erupție iminentă, din păcate. Partea cea mai probabilă de erupție pare să fie în limita orașului Grindavík”, a spus el pentru BBC.

Mii de cutremure au fost înregistrate în jurul vulcanului Fagradalsfjall din apropiere în ultimele săptămâni.

Au fost concentrate în peninsula Reykjanes din Islanda, care a rămas latentă în fața activității vulcanice timp de 800 de ani, înainte de o erupție din 2021.

Într-o declarație de sâmbătă, agenția a spus că un tunel de magmă, sau rocă topită, care se extinde spre nord-est prin Grindavík și cu aproximativ 10 kilometri mai în interior, a fost estimat la o adâncime de mai puțin de 800 de metri, comparativ cu 1.500 de metri mai devreme în cursul zilei.

Joi, creșterea activității seismice din zonă a determinat închiderea reperului Blue Lagoon din apropiere.

Zeci de mii de cutremure, înregistrate recent

Peste 20.000 de tremurături au fost înregistrate în sud-vestul Islandei de la sfârșitul lunii octombrie.

Agenția de Protecție Civilă din Islanda a declarat că decizia de evacuare a venit după ce OMI nu a putut exclude „un tunel de magmă care se formează în prezent ar putea ajunge la Grindavík”.

Iar vineri, agenția a spus că oamenii trebuie să părăsească orașul, dar a subliniat și că nu a fost o „evacuare de urgență”, făcând apel la calm

„Nu există niciun pericol imediat iminent, evacuarea este, în primul rând preventivă, având ca obiectiv principal siguranța tuturor locuitorilor din Grindavík”, au adăugat reprezentanții instituției.

Toate drumurile din orașul de aproximativ 4.000 de oameni sunt închise, în afară de situațiile de urgență.

Alda Sigmundsdottir, jurnalist din Reykjavik, a spus că oamenii se întorc în oraș „pentru a-și obține strictul necesar” și pentru animalele de companie.

Islanda este una dintre cele mai active regiuni geologice din lume, cu aproximativ 30 de situri vulcanice active. Erupțiile vulcanice apar atunci când magma, care este mai ușoară decât roca solidă din jurul ei, se ridică la suprafața pământului din adâncul ei.

În iulie, Litli-Hrutur, sau Micul Berbec, a erupt în zona Fagradalsfjall, atrăgând turiști la locul „cel mai nou copil vulcan din lume”. Situl a fost inactiv timp de opt secole până la erupțiile din 2021, 2022 și 2023.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat