RISE Project: Anatomia unui tun imobiliar de 50 milioane de euro, vegheat protector de administraţia Firea

RISE Project: Anatomia unui tun imobiliar de 50 milioane de euro, vegheat protector de administraţia Firea

Jurnaliştii de la RISE Project au publicat, miercuri, ceea ce ei numesc „Anatomia unui tun imobiliar de 50 de milioane de euro, programat minuţios la Primăria Capitalei de un samsar celebru, acum urmărit internaţional”. RISE susţine că a analizat fiecare tranzacţie şi a descoperit „o grupare organizată de profitori, formată din consilierii primarului Firea, angajaţi de la diferite companii municipale, o fostă iubită a lui Codrin Ştefănescu, mama fondatorului Cancan, un deputat, un şef de clan iranian, rechini imobiliari faimoşi şi o armată de interpuşi”.

Într-un articol cu titlul „Firea tunului”, jurnaliştii de investigaţie vorbesc despre „un samsar care, după ce a fraudat litoralul românesc, a dat un tun spectaculos în Bucureşti” şi pe care administraţia Firea „l-a vegheat protector pas cu pas”. ”Decorul” acţiunii este Parcul Verdi din cartierul Floreasca, unde terenurile revendicate de şase familii la sfârşitul anilor '90 au fost reparcelate diferit în zeci de speculaţii imobiliare ulterioare.

„Miza aranjamentului se ridică la 50 de milioane de euro, bani plătiţi de Primăria Capitalei pentru 5,6 hectare. Pretextul este conservarea unui parc din nordul oraşului. Suma însă este dublă faţă de preţul pieţei, iar toată combinaţia imobiliară a fost pregătită minuţios pentru momentul exproprierii.

Am analizat istoricul fiecărei tranzacţii din acest caz şi am descoperit o grupare organizată de profitori, formată din oamenii primarului Firea, o fostă iubită a lui Codrin Ştefănescu, mama fondatorului Cancan, fiica bulibaşei din Târgovişte, un deputat, un şef de clan iranian, rechini imobiliari faimoşi şi o armată de interpuşi.

Presat de calendar, dar ajutat de primărie, samsarul a sacrificat pioni şi a cerut întăriri. Cinci elemente îi rezumă viziunea de joc. Premisa de la care a plecat e că statul va plăti oricum cu nemiluita, de câteva ori mai mult decât preţul pieţei. Reiese din acte. Timpul a devenit însă factorul de stres. Intrase în criză. Venea un termen-limită. Şi-l dăduse singur, tot în acte. Dacă nu bătea palma cu primăria până în decembrie 2018, pierdea milioane.

Strategia s-a bazat pe sfânta împărţeală. La începutul lui 2018, samsarul a vândut inteligent felii importante din parc către oameni utili proiectului. Concomitent şi la un preţ decent. Dar a avut grijă.

Clauza pusă în aceste contracte, o garanţie pentru el atunci, reprezintă un certificat de premeditare acum. E simplu: vinde cu 1 leu lui X şi mai primeşte 2 lei când X revinde primăriei cu 6 lei. Altfel spus, samsarul încasează triplu 'în situaţia în care până la data de 13 decembrie 2018, terenul va fi expropriat, vândut, schimbat către orice autoritate, instituţie locală sau centrală a statului (…)'.

Numitorul comun ţine de influenţa investitorilor cooptaţi. Fiecare, în conjunctura lui, are conexiuni la primărie, în PSD sau în presă. Modelul standard aplicat: bătrân cu 'ginerică' la cabinetul primarului şi cu 540.000 de euro în plus. Efectul e motor cu reacţie pentru combinaţia imobiliară, care se rezolvă în câteva luni, fără o grilă notarială actualizată şi ocolind legea.

Decorul e Parcul Verdi din cartierul Floreasca. Suntem pe terenurile revendicate de şase familii la sfârşitul anilor 90 şi reparcelate diferit în zeci de speculaţii imobiliare ulterioare. După ce primăria s-a grăbit să umple buzunarele samsarilor, parcul oferă azi priveliştea dezolantă a unui spaţiu neamenajat, plin de buruieni, unde administraţia a trântit nouă bănci pe singura alee asfaltată şi tot atâtea coşuri de gunoi pe care scrie mare: 'La revoluţie s-a murit pentru o Românie liberă şi civilizată'”, scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Articolul complet  aici .


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…