Robert-Ionatan Sighiartău, propus ministru al Cercetării (fişă biografică)

Robert-Ionatan Sighiartău, propus ministru al Cercetării (fişă biografică)

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a anunţat, la 30 octombrie 2021, că a depus la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri ai Cabinetului său. Robert Sighiartău a fost propus ministru al Cercetării.

Robert-Ionatan Sighiartău s-a născut la 15 martie 1989. A studiat la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Facultatea de Studii Europene, specializarea Managementul Instituţiilor Europene. Este licenţiat în Economie Europeană (2008), conform CV-ului publicat pe site-ul http://www.cdep.ro. Deţine o specializare internaţională în "Leadership situaţional I şi II" (2010).

Deţine un Certificat de absolvire Şcoala de predicare "Cireşarii" - Comunicare verbală şi non-verbală (2011-2013) şi un Certificat de absolvire EXEC-EDU Formare managerială - Spiritul antreprenorial - factorul creşterii performanţei managerilor în sectorul AUTO (25 febr.-24 mart. 2012). A absolvit un program de pregătire profesională continuă a intermediarilor în asigurări la Institutul de management în asigurări IMA (2013) şi cursul "Inteligenţa emoţională aplicată în vânzări" (2015).

În ceea ce priveşte activitatea profesională a fost service adviser (part-time) la SC Automobile Service SRL din Bistriţa (2008-2009), executive manager (part time) la SC Comautosport SRL din Bistriţa (2009-2010) şi general manager (full time) la Mondial Motors Bistriţa (Toyota Dealer), în 2010, menţionează site-ul http://www.cdep.ro .

A fost membru al Partidului Democrat Liberal (2012-2014). Din 2014 este membru al Partidului Naţional Liberal. A deţinut funcţiile de preşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud (2016-2017) şi de secretar general al PNL (2017-2021). A fost consilier judeţean al judeţului Bistriţa-Năsăud (2012-2017).

La 26 septembrie 2021, a fost ales vicepreşedinte PNL pe domeniul politică externă şi afaceri europene.

Deputat din 2016, Circumscripţia electorală nr.6 Bistriţa-Năsăud, pe listele PNL. În legislatura 2016-2020, a fost membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi al Grupului Ecumenic de Rugăciune, membru supleant în Delegaţia permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est. De asemenea, a fost secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Austria şi membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coreea, al Grupului parlamentar de prietenie cu Filipine şi al Grupului PRO-America, precizează site-ul http://www.cdep.ro.

La alegerile parlamentare din 2020, a fost reales deputat de Bistriţa-Năsăud, pentru al doilea mandat, din partea PNL. Este membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Filipine, Austria, Coreea, conform site-ului http://www.cdep.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria