Roboții sexuali ar putea provoca tulburări psihologice, avertizează cercetătorii

Roboții sexuali ar putea provoca tulburări psihologice, avertizează cercetătorii

Cercetătorii americani avertizează că posibilitatea de a dispune pe piață de roboți sexuali, dotați cu inteligență artificială, reprezintă din ce în ce mai mult o amenințare psihologică și morală la adresa indivizilor și societății, relatează BBC. 

Cercetătorii spun că această tehnologie se sustrage monitorizării, pentru că instituțiile îndreptățite să o facă sunt mult prea stânjenite ca să investigheze astfel de aspecte. Oamenii de știință cer însă măsuri pentru a nu se ajunge la folosirea nereglementată a unor astfel de roboți. 

Dr. Christine Hendren de la Duke University a declarat la  BBC News  că unii roboți sunt programați să protesteze, pentru a crea un „scenariu de viol” pentru utilizator. Alți roboți au un design care îi face să arate precum niște copii. Unul dintre dezvoltatorii acestui tip de roboți, din Japonia, este un pedofil declarat și susține că acest „gadget” este de natură profilactică, pentru că îl ține departe de posibilitatea de a face rău unui copil real.

„Dar oare aceste practici duc cumva la normalitate? Sau mai degrabă dau oamenilor șansa de a perpetua practicarea acestor comportamente, care ar trebui, de fapt, să fie tratate, pentru reprimarea lor?” - se întreabă dr. Hendren.

Pentru unii roboți sexuali se fac chiar reclame online. O firmă din Statele Unite a postat un filmuleț în care face reclamă robotului său Harmony, care se poate achiziționa cu prețuri între 8.000 și 10.000 de dolari. Este o păpușă în mărime naturală, care poate clipi, își mișcă ochii, gâtul, buzele și vorbește cu accent scoțian. Robotul Harmony are capul detașabil și i se poate schimba corpul. Fondatorul companiei care a fabricat-o pe Harmony spune că robotul are inteligență artificială care îi permite să dezvolte o relație cu proprietarul. Ține minte lucruri despre el, despre ce îi place, despre experiențele sale.

robot sexual profimedia-0362095843Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

Kathleen Richardson, profesoară de etica și cultura roboților și inteligenței artificiale la Universitatea De Montfort din Leicester, vrea ca astfel de practici de marketing să fie scoase în afara legii. „Companiile producătoare spun: N-ai o prietenă? N-ai o parteneră de viață? Nu-ți face griji, putem crea noi una pentru tine! O relație cu o femeie se bazează pe intimitate, atașament și reciprocitate. Lucrurile astea nu pot fi reproduse de mașini”, spune prof. Richardson. 

Sex RobotsFoto: Sergi Reboredo / ddp USA / Profimedia

Profesoara consiliază un grup de presiune care a fost creat pentru a monitoriza apariția pe piață a acestor produse. Campania împotriva roboților sexuali este dusă alături de experți juridici, pentru a schița o legislație care să interzică susținerea ideii că roboții de companie pot substitui relațiile interumane. „Ne îndreptăm către un viitor în care vom normaliza ideea că femeile pot fi văzute ca un obiect sexual? Dacă cineva are o problemă într-o relație cu altcineva din viața lui, asta nu se poate îndrepta propovăduind ideea că un robot în viața ta poate fi la fel de bun ca o persoană”, a declarat Kathleen Richardson.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 BRRR! / „Dacă va atinge țărmul, va fi o situație conform articolului 5”

2 „Câinele turbat” despre Armata Rusiei: „Stupidă din punct de vedere operațional” și „incompetentă tactic”.

3 Noi detalii despre românca ucisă de rechin în Egipt

4 Cum a găsit CNSAS documentele olografe care au dovedit că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei