Roma: Partidul premierului Matteo Renzi își recunoaște înfrângerea

Roma: Partidul premierului Matteo Renzi își recunoaște înfrângerea

Partidul Democrat (PD) al premierului italian, Matteo Renzi, a recunoscut o înfrângere "amară, usturătoare" în alegerile municipale de duminică, pierzând între altele municipalitățile Roma și Torino, relatează AFP.

"Este desigur o înfrângere pentru noi. Să pierzi Roma și Torino ustură, este dureros", a declarat Matteo Orfini, președintele PD, într-un interviu acordat cotidianului La Stampa.

PD publicase deja în cursul nopții un comunicat în care recunoștea că "balotajele marchează o înfrângere netă și fără circumstanțe atenuante la Roma și Torino pentru candidații PD" și sublinia "amărăciunea pentru unele înfrângeri foarte dure" în restul țării.

La Roma, Virginia Raggi, candidata populistă a Mișcării cinci stele ( Movimento 5 Stelle /M5S/) a fost aleasă duminică în funcția de primar — o premieră pentru o femeie — cu un scor umilitor pentru PD, obținând mai mult decât dublul voturilor favorabile candidatului acestuia, Roberto Giachetti. Virginia Raggi a obținut 67, 15% din sufragii, iar adversarul ei 32,85%, după verificarea tuturor buletinelor de vot.

La Torino, Chiara Appendino, candidata M5S, a răsturnat toate pronosticurile, câștigând în fața adversarului său, Piero Fassino, fost șef al PD și ministru al justiției, cu 54,56% din voturi.

Milano, capitala economică a țării, reprezintă principala satisfacție a PD, candidatul său, Giuseppe Sala, câștigând alegerile municipale cu 51,7% din voturi împotriva adversarului său de centru dreapta, Stefano Parisi.

Aceste rezultate reprezintă pentru Orfini dovada că M5S s-a aliat cu partidele de dreapta împotriva PD. Unii lideri ai dreptei și ai extremei drepte italiene nu au ezitat, de altfel, să-și declare public preferința pentru candidații M5S în turul al doilea, un sprijin pe care mișcarea lui Beppe Grillo l-a acceptat tacit.

"Este evident că în orașele în care noi am pierdut în fața M5S, ei au reușit să catalizeze voturile tuturor forțelor care ni se opun, adăugându-și voturilor lor" pe cele ale dreptei și ale extremei drepte, a adăugat Orfini.

"În schimb, în orașele în care fuseserăm în balotaj în fața dreptei am reușit să câștigăm și adesea să smulgem fiefuri istorice" dreptei, a mai spus el.

Conducerea PD a fost convocată pentru vineri cu scopul de a analiza rezultatele acestor alegeri municipale, a precizat președintele partidului.

AGERPRES/(editor: Lilia Traci, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”