RoMAFIA Expert: „Băieții deștepți” din energie s-au reapucat de treabă. Speculatorii fac profit pe spinarea românului simplu

RoMAFIA Expert: „Băieții deștepți” din energie s-au reapucat de treabă. Speculatorii fac profit pe spinarea românului simplu

RoMAFIA Expert: „Băieții deștepți” din energie s-au reapucat de treabă. Speculatorii fac profit pe spinarea românului simplu. Gazele romanesti tranzactionate pe bursa au atins un pret record pentru luna iunie, iar asta ne va costa pe toti, in perioada imediat urmatoare, dezvăluie  Gabriel Kolbay pe  Ziare.com .

De regula, gazele naturale - inclusiv cele din productie interna - se ieftinesc vara. Motivul: atat populatia, cat si cea mai mare parte a industriei le consuma in cantitati mai mici. Iar o cerere redusa atrage dupa sine si o scadere a pretului gazelor vandute pe bursa.

In 2019, insa, situatia pietei de gaze este mai complicata decat in anii precedenti. Motivul: odata cu adoptarea OUG 114, pretul gazelor romanesti destinate consumului populatiei s-a plafonat la 68 lei MWh. In consecinta, pe bursa - unde cererea si oferta fac pretul - se mai vand doar gazele destinate industriei.

In mod normal, si pretul acestora ar fi trebuit sa scada pe timp de vara, ca urmare a cererii reduse. Cu toate acestea, pretul mediu al gazelor naturale romanesti tranzactionate pe Bursa de Marfuri a ramas neschimbat fata de luna mai: 101,24 lei/MWh.

Or - potrivit inginerului Dumitru Chisalita, expert in domeniul energiei - acesta este cel mai ridicat pret mediu al gazelor romanesti practicat vreodata in luna iunie, pe bursa din tara noastra.

De ce se mentine pretul atat de sus? Pe de o parte, ne-am putea gandi ca producatorii si furnizorii vor sa castige un ban in plus pentru a compensa pierderile care le-au suferit in urma haosului creat pe piata, in ultima jumatate de an, de aplicarea OUG 114.

"Acest argument e valabil, insa, numai pana la un punct. Asta s-ar fi putut intampla pana prin lunile aprilie si mai. In mod normal, incepand din iunie, preturile ar fi trebuit sa inceapa sa scada, totusi. Si iata ca acest lucru nu s-a intamplat.

De ce? Singura explicatie logica este ca pe piata exista o serie de furnizori care fac speculatii. Mai exact, parerea mea este ca parte dintre furnizori cumpara gaz ieftin, la pret plafonat, si apoi incearca sa il revanda scump.

Tehnic nici macar nu e foarte complicat, din cauza ca gazul nu este o marfa usor de urmarit. Nimeni nu poate stabili clar ca gazul care a fost cumparat la pret plafonat ajunge la populatie.

In concluzie, cineva poate cumpara acum gaze la pret plafonat pentru a le revinde scump, catre alti beneficiari.

Sigur ca la un moment dat un furnizor care procedeaza asa va trebui sa livreze gaze si catre populatia pentru care le-a cumparat, la pret plafonat. Dar e posibil ca acel moment sa fie peste un an sau doi (furnizorii de gaze pot cumpara in avans gaz de la producatori ca Romgaz sau OMW Petrom - n.red.).

Iar pana atunci se pot intampla multe, inclusiv schimbari legislative care sa modifice iarasi felul in care functioneaza piata de gaze din Romania. Poata ca, pana la urma, se va stabili ca nici nu mai e nevoie ca gazele sa ajunga la populatie... ", a mai spus Dumitru Chisalita.

Speculatorii fac profit pe spinarea romanului simplu

De ce l-ar interesa preturile energiei pentru industrie pe romanul de rand, care tocmai a aflat, in urma cu cateva zile, ca factura sa la gaz urmeaza sa scada cu 5%, din iulie?

Motivul e simplu, explica Dumitru Chisalita: pretul mare al gazului va determina industria sa scumpeasca mancarea si alte bunuri de uz curent. Iar aceste scumpiri vor ingropa cu totul scaderea cu 5% a facturii lunare la gaz.

"Astazi, o fabrica de paine plateste cu circa 17% mai mult decat anul trecut pentru gazele naturale. O fabrica de mezeluri plateste cu cca. 20% mai mult decat anul trecut pentru gazele naturale.

Consecinta este iminenta scumpire a produselor alimentare si nealimentare (care se confrunta cu scumpiri similare - n.red.) in perioada urmatoare cu 4-6%.

Reducerea cu 5% a pretului gazelor la populatie (si a valorii facturii - n.red.) inseamna o reducere a cheltuielilor in bugetul unei familii cu circa 0,1%. In schimb, familia va cheltui cu circa 1,5% in plus, din cauza scumpirii produselor alimentare si nealimentare, pe fondul majorarii pretului la gaze pentru industrie", ne-a explicat Dumitru Chisalita.

Chiar daca scumpirile anuntate pentru perioada imediat urmatoare nu sunt mari, ele demonstreaza clar ca, in loc sa-i usureze romanului viata, decizia Cabinetului Dancila de a plafona pretul gazelor naturale romanesti n-a facut decat sa i-o complice.

In plus, aceasta interventie brutala a Guvernului pe piata de energie le-a dat unor "baieti destepti" posibilitatea sa faca afaceri banoase, pe spatele romanilor de rand.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski